Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han er ikke bare utro for sexens skyld

Trude Marstein om sin kronisk utro romankarakter.

INGEN MANNSKRITIKK: - Hvis jeg skulle begynt på nytt og byttet om kjønnene, tror jeg at jeg kunne beholdt en hel del, sier Trude Marstein om å skrive fra et mannsperspektiv. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
INGEN MANNSKRITIKK: - Hvis jeg skulle begynt på nytt og byttet om kjønnene, tror jeg at jeg kunne beholdt en hel del, sier Trude Marstein om å skrive fra et mannsperspektiv. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet:) Les anmeldelse av «Hjem til meg» her.

Vi møter Trude Marstein på en indisk restaurant på Grønland, til forveksling likt det stedet hovedpersonen i hennes nye bok — legen Ove Haugli — henter take away-middager med elskerinnen Marion en gang tidlig på 90-tallet. Den indiske maten var ny på den tiden, akkurat som Oves elskerinne. Matvalget kler hans stadige behov for avveksling.

- Hva er det som driver ham til å være utro gang på gang?

- Han er jo veldig glad i mennesker, med en trang til å få kontakt med mennesker, til tilhørighet og nærhet. Han ble mye mer troverdig for meg da jeg ga ham et omsorgsyrke. Det hjalp også å gjøre ham til en ganske soft type. Først var han kald og hensynsløs, da var han ikke så interessant.

Grenseløs - Han er ikke utro for sexens skyld?

- Selvfølgelig, men ikke bare derfor — han kunne nok ikke hatt en rekke ennattsforhold. Han innbiller seg at han er fascinert av hele mennesket. Og det var viktig for meg å ikke bruke klisjeen med at han rømmer fra et dødt samliv — han har det ganske bra med kona Wenche synes jeg, de har også sex, det ligger ikke noen årsaker der, liksom, sier Marstein.

Egosentrisk - Er motivene hans selviske?

- Ja. Det nærmeste han kommer noe annet enn ren egosentrisme er når han ikke vil såre. Men det er også selvisk - han orker ikke å ta oppgjørene og velger hele tiden den letteste og mest lystbetonte veien.

- Innser han dette når han er full av anger og savn mot slutten?

- I begrenset grad. Han angrer på grunn av det han har stelt til for seg selv. En egosentrisk anger.

Utro sprengkraft Marstein synes ikke det er så kult at det ble utroskap igjen i «Hjem til meg». Hun kommer bare ikke på noe hverdagslig fenomen som inneholder mer drama, sorg og svik — store følelser — enn utroskap gjør.

- Jeg ville holde Ove mest mulig alminnelig, men samtidig presse livet hans mot noen dramatiske grenser. Hvis han hadde drept et menneske eller mishandlet barna sine, hadde det blitt for mye, unormalt. Utroskap er derimot rimelig dagligdags.

- Hvordan takler folk utroskap i det virkelige liv?

- Jeg har fått med meg at noen bare tilgir og går videre, mens andre har nulltoleranse, sier Marstein.

Trude Marstein. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
Trude Marstein. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bollywood-musikken dundrer ut av høyttalerne - vi må heve stemmen for å snakke sammen.

Ingen lærepenger - Jeg er ung. Jeg er ikke gift, jeg har ikke viklet meg inn i et liv som Oves enda. Hva kan jeg lære av Oves historie?

- Jeg tror ikke du kan lære så mye av Ove.

- Noen sjekkereplikker kanskje?

- Hehe.

- Men alvorlig talt. Hvordan kan man stagge en appetitt på livet som Oves? På grensesprengende lykke, på endring, på å nå frem til og være der for flere enn man har praktisk mulighet til?

- Godt spørsmål, men jeg aner ikke. Jeg ville sove veldig dårlig i natt om jeg prøvde å mene noe om dette. Jeg skriver bare romaner. Min livserfaring og menneskeinnsikt er ganske gjennomsnittlig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media