Han er ikke et menneske, han er Cantona

Spiller hasjrøykende allviter.

LAGER FILM: Eric Cantona har produsert og spiller i komedien «Looking for Eric», som i dag ble vist for første gang i Cannes. FOTO: SCANPIX/EPA
LAGER FILM: Eric Cantona har produsert og spiller i komedien «Looking for Eric», som i dag ble vist for første gang i Cannes. FOTO: SCANPIX/EPAVis mer

|||CANNES (Dagbladet.no): Den britiske regissøren Ken Loach er kjent for å lage dystre, sosialrealistiske filmer. Eric Cantona er kjent som the flawed genius - en fotballegende med temperament og sterk vilje.

Sammen har imidlertid Loach og Cantona laget en fjærlett komedie om vennskap og viktigheten av å spille på lag, der en hasjrøykende Cantona gjør narr av sitt eget image som pompøs allviter (sitat fra filmen: I am not a man. I am Cantona).

Magisk realisme
«Looking for Eric» får norgespremiere i oktober, og ble vist for første gang for pressen i Cannes i morges.

- Vi tenkte det ville vært fint å lage en film med smil om munnen, for en gang skyld. Men du vet hva man sier: En komedie er bare en tragedie med happy ending, sa Loach på pressekonferansen etter visningen, der Cantona også var til stede.

«Looking for Eric» handler om den Manchester United-elskende postmannen Eric, som sliter på flere fronter - i forhold til sønnene, ekskjæresten og jobben.

Når den virkelige Eric Cantona på magisk-realistisk vis plutselig dukker opp i postmannens liv, begynner det imidlertid å skje ting.

Vanskelig med fotball
Det er ikke uvanlig at fotball dukker opp som tema i britiske dramafilmer, men det har vist seg veldig vanskelig å lage gode filmer om fotball i seg selv.

Manusforfatter Paul Laverty mener det er fordi det dramatiske i en kamp ikke lar seg overføre til det store lerretet.

- Alle som så Champions League-finalen da Manchester United slo Bayern Munchen for noen år siden, skjønner at noe slikt ikke kan gjenskapes. Fjesene til Bayern-spillerne, den enorme gleden til engelskmennene... Det er en type dramatikk som ikke lar seg fange igjen.

«Looking for Eric» har fått varierende kritikker i Cannes, men hovedrolleinnehaveren, den til nå ukjente Steve Evets, nevnes som en kandidat til pris for sin rolle.

CANNES-FAVORITT: Ken Loach har vært i Cannes en rekke ganger, men som regel med dystrere materiale enn dette. FOTO: SCANPIX/AFP
CANNES-FAVORITT: Ken Loach har vært i Cannes en rekke ganger, men som regel med dystrere materiale enn dette. FOTO: SCANPIX/AFP Vis mer