Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han er ikke så veldig kjent, men det kommer han til å bli

Gyrðir Elíasson vant Nordisk Råds Litteraturpris foran storfavoritten Beate Grimsrud.

SLO STORFAVORITTEN: Den islandske forfatteren Gyrðir Elíasson slo norske Beate Grimsrud på målstreken, og stakk av med årets Nordisk Råds Litteraturpris. Foto: NORDEN.ORG
SLO STORFAVORITTEN: Den islandske forfatteren Gyrðir Elíasson slo norske Beate Grimsrud på målstreken, og stakk av med årets Nordisk Råds Litteraturpris. Foto: NORDEN.ORG Vis mer

(Dagbladet): Det ble den islandske forfatteren Gyrðir Elíasson som vant Nordisk Råds Litteraturpris i år, for novellesamlingen «Milli trjánna» (Norsk: «Blant trærne»).

Vinneren ble offentliggjort på en pressekonferanse i Oslo i dag.

- Han er en av Islands største forfattere. Dette er en veldig velfortjent pris. Han har skrevet mange dikt og novellesamlinger. Og jeg gleder meg til at nordmenn skal lære ham å kjenne, sier den islandske forfatteren Einar Már Gudmundsson, til Dagbladet.

Som tidligere prisvinner var han tilstede på pressekonferansen i dag.

- Kommer til å bli kjent
- Elíasson skriver ganske korte, men realistiske noveller, ofte med referanser til verdenslitteraturen. De kan gjerne handle om hverdagslige situasjoner som blir snudd helt rundt, sier leder av priskomiteen, Eva Ström, til Dagbladet.

VAR STORFAVORITT: Men Beate Grimsrud måtte se seg slått av en islandsk forfatter.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VAR STORFAVORITT: Men Beate Grimsrud måtte se seg slått av en islandsk forfatter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Hun tror prisen kan åpne mange dører for forfatteren, som foreløpig er nokså ukjent utenfor Island.

- Han er ikke så veldig kjent, men det kommer han til å bli, sier hun.

«Fra begynnelsen av sin karriere har Gyrðir Elíasson bygget opp et særegent univers, en verden hvor enkelte tekster styrkes av den helhet de inngår i, nesten som om hele hans produksjon er en kolossal tekst uten grenser, som vokser for hvert nytt dikt eller fortelling,» skriver komiteen om forfatteren, på hjemmesiden til Nordisk Råd.

Elíasson er født i 1961, og bor i Reykjavik med kone og tre barn. Han debuterte med en diktsamling i 1983, og har utgitt ti diktsamlinger og fem prosabøker.

Han har tidligere fått flere priser, deriblant den islandske litteraturprisen bókmenntaverdlaunin for novellesamlingen «Gula húsid».

Grimsrud favoritt
Beate Grimsrud var på forhånd storfavoritt til å vinne, ikke minst siden både Norge og Sverige hadde nominert henne som sin kandidat.

Det kunne de gjøre fordi Grimsrud er født og oppvokst i Norge, men har bodd i Sverige siden 1984. Hun skriver bøkene sine både på norsk og svensk.

Hjemme på Island
Prisen feirer i år 50-årsjubileum, og for første gang var både flere av de nominerte, samt flere tidligere vinnere, tilstede ved offentliggjøringen. Vinneren Gyrðir Elíasson er derimot hjemme på Island.

Prisen er på 350 000 danske kroner.

Åtte norske forfattere har tidligere vunnet prisen. Den siste var Per Petterson, som i 2009 vant med «Jeg forbanner tidens elv».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media