Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han er inspirasjonen bak en av de mest ufyselige tv-karakterene akkurat nå

Lyndon B. Johnson kunne glidd rett inn i «House of Cards».

MEKTIG MANN: Lyndon B. Johnson har traktert mange høytstående posisjoner i amerikansk politikk, og endte til slutt opp som president. Her er han avbildet som visepresident under et besøk i Bodø i 1963, bare en måneds tid før president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas. Foto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix
MEKTIG MANN: Lyndon B. Johnson har traktert mange høytstående posisjoner i amerikansk politikk, og endte til slutt opp som president. Her er han avbildet som visepresident under et besøk i Bodø i 1963, bare en måneds tid før president John F. Kennedy ble skutt og drept i Dallas. Foto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Helt siden han satte sine maktkåte sko i Kongressen for første gang, har karakteren Francis Underwood i den amerikanske versjonen av «House of Cards» blitt beskrevet som en iskald og kompromissløs politisk spiller med høy machiavellisk intelligens.

I sesong én starter han som innpisker for demokratene i Representantenes hus, før han begynner å klore seg enda lenger opp i hierarkiet. Innpiskeren er ansvarlig for å passe på at alle partiets medlemmer er til stede på viktige avstemninger og at de stemmer i tråd med partiets ønsker.

- Ingen idealpolitiker Han er også medansvarlig for å sørge for at partiet har tilstrekkelig støtte for å tvinge gjennom ønskede lovforslag. I Underwoods tilfelle er metodene hans i de fleste tilfeller enten svært umoralske eller ulovlige.

I flere intervjuer i forkant av sesong to av serien, som ble sluppet i sin helhet på Netflix sist fredag, har skaper Beau Willimon trukket fram Lyndon B. Johnson som en av inspirasjonene til karakteren Francis Underwood, spilt av Kevin Spacey. Johnson endte opp som president etter at John F. Kennedy ble skutt i 1963.

- Når det gjelder politiske skikkelser vi henter inspirasjon fra, så vender vi ofte tilbake til Lyndon B. Johnson. Jeg sier ikke at han var noen idealpolitiker; det er sider ved måten han gjorde ting på som var beundringsverdige, og det er andre sider som var avskyelige. Men jeg synes man kan hente mye inspirasjon ved å grave i livshistorien hans, sier Willimon til CNN.

Lyndon B. Johnson hadde nesten den samme jobbprogresjonen som Francis Underwood har i «House of Cards», men jobbet seg opp mot toppen fra posisjoner i Senatet, ikke Representantenes hus.

Mektig Johnson blir beskrevet som en edderkopp som hadde full kontroll på alt av maktspill som skjedde innenfor Kongressens fire vegger og var, som den fiktive Underwood, ekstremt dyktig når det gjaldt å få støtte til å presse gjennom lovforslag. Biografen Robert Dallek har skrevet at det ikke har eksistert en mektigere majoritetsleder i Senatet siden Lyndon B. Johnson på 50-tallet, ifølge Independent.

Ifølge Dallek visste Johnson alt som var verdt å vite om alle senatorene, og brukte informasjonen til å manipulere og overtale dem når han skulle sikre stemmer i Senatet.

- Det var en utrolig blanding av press, smiger, påminnelser av tidligere tjenester, lovnader om fremtidige tjenester og lovnader om en mørk framtid om han ikke fikk viljen sin. Når den mannen begynte å overtale deg, følte du plutselig at du sto midt i en foss og at vannet bare skylte over deg, skriver han, ifølge Independent.

Lyndon B. Johnson har kanskje ikke tatt livet av kongressmedlemmer i sitt politiske maktspill, men kunne skitne triks, han også. Da Johnson stilte som presidentkanidat i 1964, tok han svertekampanjer til nye høyder da han lagde en tv-reklame som hevdet at Ku Klux Klan støttet motkandidaten Barry Goldwater. Johnson vant til slutt med 61 prosent av stemmene.

Konsulenter Men det er ikke bare virkelige ledere Willimon har sett til når han har skapt Kevin Spaceys karakter i «House of Cards».

- I fiksjonen har vi jo alltids Richard III, Iago og Macbeth. Men til syvende og sist er Francis en egen karakter, som ikke er basert på noen annen person, sier serieskaperen.

For å gjøre serien, som altså tar for seg en bekmørk versjon av det politiske livet i Washington D.C., mest mulig realistisk, har de ekte innpiskerne i Representantenes hus, Kevin McCarthy og Steny Hoyer, vært med som konsulenter.

McCarthy har sågar røpet at en av Kevin Spaceys replikker i serien egentlig stammer fra ham selv, den ekte innpiskeren.

«Jeg kommer til å si til deg det jeg sier til hvert eneste kongressmedlem som sitter der du sitter nå: Stem i henhold til distriktet ditt, stem med samvittigheten din og ikke overrask meg. Det du skal huske av de tre rådene er at du ikke skal overraske meg», sa Spaceys karakter i sesong én.

- Jeg ga ham den replikken. Jeg sa det ikke akkurat på den måten, men det var jeg som ga ham den replikken, har McCarthy sagt til CNN.

MAKTKÅT: Francis Underwood, spilt av Kevin Spacey, skal visstnok inneha mange av de samme egenskapene som Lyndon B. Johnson. Foto: NTB Scanpix
MAKTKÅT: Francis Underwood, spilt av Kevin Spacey, skal visstnok inneha mange av de samme egenskapene som Lyndon B. Johnson. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!