Han er inspirasjonen bak «Trondheims nasjonalsang»

Nå forteller Åge Aleksandersen hva «Trondheimsnatt» egentlig handler om.

(Dagbladet): Det er i den i den nye Tore Strømøy-serien «Sanger fra Norge» at Åge Aleksandersen forteller historien bak «Trondheimsnatt», som siden den kom ut på albumet «Linedans» i 2002 har vunnet en spesiell plass i trøndernes hjerter.

Programmet sendes på NRK 1 søndag klokka 20.55.

Låta, som gjerne oppfattes som en generell hyllest til Trondheim, ble i virkeligheten skrevet til Åges kompis Ole Dalen, som det året hadde blitt stygt kvestet i en trafikkulykke, lå på sykehus og svevde mellom liv og død.

- Det er noe med oss mannfolk. Vi har ikke så lett for å stille opp og fortelle om hva vi føler. Så jeg skrev istedet en sang og sendte ham, forteller trubaduren i programmet.

Om håp - Det jeg ville si med låta, er at det er håp. Og så er naturskildringen og beskrivelsen av byen bare veien dit. Det vesentlige i sangen er dette: Kjærligheten lever bak nattsvarte ruter / det samme gjør sinne og sorg / men drømmen lokker fram smil, fjerner tårer / og hvisker: det var i går, forklarer Åge.

Tross utallige oppfordringer spiller han aldri låta på konserter andre steder enn i byen den handler om.

- Det er en fantastisk sang. Jeg fikk den for meg selv en bitte liten stund, før alle andre fikk den. Det er slik det skal være, forteller Ole Dalen selv i Strømøy-programmet.

Til Dagbladet forklarer den i dag rullestolbundne mannen at han og Åge først ble kjent gjennom Trondheims musikkmiljø på 70-tallet. Siden har de stilt opp for hverandre i mange sammenhenger, og utviklet en gjensidig respekt.

For hverandre - Vi er der for hverandre når det skummer på toppene. Og Åge stiller alltid opp når jeg arrangerer mine tradisjonelle julekonserter i Trondheim. Da spiller vi «Trondheimsnatt» sammen. Det er straffen for at han skrev den til meg, humrer Dalen, som er en kjent skikkelse i byens utelivsmiljø etter mange år i bransjen og tross sitt handikap fortsatt driver en afterskiplass i Oppdal.

Han har fortsatt ikke sett Strømøy-programmet der han tyr til tårene når han forteller om seg og Åge.

- Nei, jeg har en følelse av at det kan bli i overkant. Det er en historie som rører litt i en gammel kropp, sier han.

- Hva tenker du om at hele Norge nå skal få se det?

- At jeg sitter og «skriker»? Nei, det er jo ikke noe unaturlig i det. Det er bare litt unaturlig i min sammenheng, sier han.