- Han er jævlig god på «lyttebilder»

Det er når han ikke sier noe at Edvard Schultheiss viser sin styrke som skuespiller, sier regissøren bak «Jakten på Berlusconi».

BLIR RÆVKJØRT: Edvard Schultheiss (37) som seg selv til venstre, og i rollen som rævkjørt travkusk til høyre. Foto: Øistein Norum Monsen / Gaute Gunnari ( Euforia)
BLIR RÆVKJØRT: Edvard Schultheiss (37) som seg selv til venstre, og i rollen som rævkjørt travkusk til høyre. Foto: Øistein Norum Monsen / Gaute Gunnari ( Euforia)Vis mer

(Dagbladet): Fire skuespillere, deriblant Bjarte Tjøstheim fra «Radioresepsjonen», var inne til prøvefilming for hovedrollen som travkusk i den nye komifilmen.

Edvard Schultheiss fra «Himmelblå» var den siste av de fire, og landet rollen ved å overbevise i en nøkkelscene mot Bjørn Floberg, ifølge regissør Ole Endresen. I scenen blir den hardt prøvede og lett overvektige travkusken satt ettertrykkelig på plass av Flobergs myndige hesteeier.

Rævkjørt - Han tok scenen med en gang. Edvard er god på slike underdog-karakterer man får sympati for. Men ikke minst er han jævlig god på å lage «lyttebildene» interessante, og det er jeg vel så opptatt av, sier Endresen.

- I denne filmen blir han rævkjørt gang på gang av andre figurer, og skal respondere på det. Slike scener er ikke nødvendigvis så morsomme når man leser dem i manus, men de blir morsomme av hvordan Edvard reagerer. Det er en stor kvalitet hos en skuespiller når han makter det, sier Endresen, som tidligere har laget «Kong Curling» og så seint som klokka 04.00 i natt gjorde ferdig sin neste film, «Wendyeffekten», som har Linn Skåber i hovedrollen.

Kinkig og vondt Selv mener Edvard Schultheiss, som i mange år har livnært seg som stand up-komiker, at å lage komedier er det vanskeligste som finnes innen filmfaget.

- Det er ikke så vanskelig fortelle vitser eller lage TV-sketsjer på åtte minutter. Å lage en komisk spillefilm på en time og 45 minutter er noe helt annet. Det er vanskelig å svare på hvorfor, men handler om å holde fokuset og troverdigheten, sier skuespilleren.

- Men dette er heller ikke en slik film der man klasker seg på låret og skriker av latter fra den begynner til den slutter. det dreier seg mer om «tanketung» humor og slike kinkige, vonde situasjoner. Det synes jeg igrunnen er vel så gøy, sier han.

La på seg Han travkusk-figur har trøbbel på flere kanter i filmen: Ei sjuk kone som strør om seg med penger og et fysisk forfall som går ut over reultatene på travbanen. Det krevdes både fysiske og mentale forberedelser å sette seg inn i rollen.

- Jeg la på meg 13 kilo og måtte spare til et stort skjegg, som etterhvert ble formet til en relativt lite pen bart. Jeg måtte også ta et kurs for å lære meg å kjøre en sulky. Heldigvis hadde jeg lang tid på å forberede meg og forme karakteren og atmosfæren, sier han.

Forberedelsene kom godt med. Som filmprosjekt laget uten offentlig støtte ble «Jakten på Berlusconi» - som ikke har noe som helst med italiensk politikk å gjøre - filmet på bare 21 dager, som måtte utnyttes til det maksimale.

- Når kameraet først rullet, var det ikke tid til å fjase. Da måtte man vite hva man skulle gjøre. Og heldigvis mener jeg at jeg har blitt en troverdig travkusk, sier Schultheiss.

Har ikke vært borte Hans neste jobb blir filmatiseringen av NRKs julekalenderserie «Julekongen». I tillegg jobber 37-åringen med å skrive egne manus, uten å ville røpe detaljer. Han mener det langt fra er noe comeback når han nå dukker opp i en hovedrolle i en kinofilm.

- Folk tror at jeg ble borte etter at «Himmelblå» var over. Det stemmer ikke, det er bare det at jeg ikke er hjemme i stua til folk en gang i uka lenger. Man blir på en måte allemannseie når man er i en slik tv-serie, og det har jeg forståelse for. Men jeg har gjort mye annet: Spilt i barnefilmer, laget reklamefilm og novellefilm, sier han.

REGISSØR: Ole Endresen har regien på komedien. Han har tidligere laget «Kong Curling». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
REGISSØR: Ole Endresen har regien på komedien. Han har tidligere laget «Kong Curling». Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer