Han er Jo Nesbøs store helt

En forfatter med skremmende innsikt i mordets psykologi.

PÅ FILM: En rekke av Jim Thompsons romaner er blitt filmatisert. Her er Jessica Alba i den flunkende nye versjonen av «The Killer Inside Me». Jim Thompson skrev tjueni romaner. I tillegg til de fire som nå utgis på norsk, kommer ytterligere tre i februar. Foto: FRA FILMEN
PÅ FILM: En rekke av Jim Thompsons romaner er blitt filmatisert. Her er Jessica Alba i den flunkende nye versjonen av «The Killer Inside Me». Jim Thompson skrev tjueni romaner. I tillegg til de fire som nå utgis på norsk, kommer ytterligere tre i februar. Foto: FRA FILMEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Den arketypiske amerikanske sjelen er hard, stoisk, en einstøing og morder». Ordene tilhører D. H. Lawrence, men de hjemsøker meg når jeg leser Jim Thompson. Få har boret dypere enn ham i dette mentale landskapet.

I sine beste bøker gir Jim Thompson fengende form til en nådeløs visjon av verden, ribbet for uskyld; det er kriminallitteraturens svar på blueslegenden Robert Johnson og helveteshunden han hadde i hælene.

Sultet seg i hjel Nylig utkom fire av Jim Thompsons kultklassikere i ny norsk språkdrakt. Tre av dem har vært oversatt før. Den fjerde, mesterverket «Innbyggertall: 1280», forelligger for første gang på norsk. Alle slippes direkte i pocket, slik de også opprinnelig ble utgitt, da bøkene kom som «pulp fiction» i USA på 50- og 60-tallet. Den gangen trykt på billig papir, med spekulative omslagstegninger, distribuert i aviskiosker.

Bøkene var ikke ment for å vare. Ingen av Thompsons romaner var heller i trykk da forfatteren døde i 1977.

Skaperkraften hadde sviktet, kroppen var ramponert innvendig etter årtier med Jack Daniels og Pall Mall. Da Jim Thompson ikke hadde mer å gi, sluttet han å spise. Han sultet seg ihjel, snytt for den anerkjennelsen han følte at han fortjente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer