<strong>LØP OG SE:</strong>  Henry Cavill i Man of Steel er en amerikansk suksess, og ganske sikkert vil også norske gutter fra sju til sytti strømme til kinoene. Foto: Warner Bros. Pictures
LØP OG SE: Henry Cavill i Man of Steel er en amerikansk suksess, og ganske sikkert vil også norske gutter fra sju til sytti strømme til kinoene. Foto: Warner Bros. Pictures Vis mer

- Han er jo uslåelig

Supermann er 75 år og premiereklar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sommeren er høytid for prangende Hollywood-produksjoner, og i kveld har den nyeste filmen om Supermann, «Man of Steel», premiere. Det er det mange som gleder seg til.

- Han er jo uslåelig, bortsett fra at han ikke tåler kryptonitt. I motsetning til Spiderman og Batman som er mennesker, er Supermann ikke fra Jorden, men fra planeten Krypton. Han kan fly, skyte ild fra øynene og ser gjennom gjenstander, sier NRKs filmprofil Vegard Larsen.

75 år Supermann ble først utgitt som tegneserie av det amerikanske serieforlaget DC Comics. Mannen med superkrefter er skapt av Jerry Siegel og Joe Shuster, og ble lansert i 1938.

Den blå- og rødkledde mannen kan altså feire hele 75 år i år.

Forsøket på å gjenopplive helten i «Superman Returns» (2006) med Brandon Routh i rollen som Clark Kent, ble ikke noen pangsuksess. I den premiereklare filmen er det Henry Cavill som gestalter rollen som Clark Kent.

<strong>FAN:</strong>  NRKs filmprofil Vegard Larsen er fan av Supermann. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FAN: NRKs filmprofil Vegard Larsen er fan av Supermann. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Mens Spiderman og Batman kler seg ut i kostymer og egentlig er mennesker, er jo kostymet til Superman at han kler seg ut som et menneske, sier Larsen.

Den klassiske Christopher Reeve spilte superhelten i flere suksessrike filmer på 1980-tallet. I 1995 ble han lam etter en rideulykke og tilbrakte årene fram til han døde i 2004 lenket til rullestolen. Kirk Alyn var imidlertid den første som framstilte Supermann i film-serier, det skjedde i 1948.

Filmskuespilleren George Reeves tok over da superhelten skulle fly inn i det nye mediet tv på 50-tallet.

<strong>GUTTEDRØM:</strong>  For mange er dette fortsatt Supermann.
GUTTEDRØM: For mange er dette fortsatt Supermann. Vis mer

Noen tiår seinere ble tv-serien «Lois and Clark: The New Adventures of Superman» ekstremt populær, som gikk på begynnelsen av 90-tallet. Der spilte Dean Cain hovedrollen, og Teri Hatcher var hans Lois Lane. Hun ble siden kjent som «Susan Mayer» i «Frustrerte Fruer».

- Merkevare Programleder Larsen så sin første Supermann-film i seks-sju års alderen.

- Supermann har vært en veldig sterk merkevare med lang populærkulturell levetid, sier han.

<strong>TV-SUPER:</strong> George Reeves ble Supermann for den første generasjonen av barn som voksteo opp med TV i USA.
TV-SUPER: George Reeves ble Supermann for den første generasjonen av barn som voksteo opp med TV i USA. Vis mer

Den første som spilte Supermann som Larsen fikk et forhold til, var Christopher Reeve - han med de store musklene og det kraftige kjevepartiet.

- Han spilte på mange måter som en slap stick-komedie. Det var mye humor, i motsetning til den nye filmen, sier Larsen.

<strong>BRÅ DØD:</strong>  George Reeves døde brått og uforståelig.
BRÅ DØD: George Reeves døde brått og uforståelig. Vis mer

Dagbladets anmelder trillet terningkast fire for filmen, og anmeldelsen kan du lese her.

<strong>KLASSIKER:</strong> Christopher Reeve i en scene fra Supermann-filmene. Reeve ble lam etter en rideulykke i 1995. Foto: AFP PHOTO
KLASSIKER: Christopher Reeve i en scene fra Supermann-filmene. Reeve ble lam etter en rideulykke i 1995. Foto: AFP PHOTO Vis mer
<strong>IKKE HELT SUPER:</strong> Brandon Routh i rollen som Clark Kent i «Supermann Returns», ikke slo så godt an som produsetene DC Comics og Warner Bros hadde satset på.
IKKE HELT SUPER: Brandon Routh i rollen som Clark Kent i «Supermann Returns», ikke slo så godt an som produsetene DC Comics og Warner Bros hadde satset på. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer