Han er kritikernes favoritt

- Men det er ikke lett å lese Thure Erik Lund, sier kritikerne selv.

(Dagbladet.no): - Det er ikke lett å henge med i svingene når man leser Thure Erik Lund, leste Trond Haugen, leder i Norsk kritikerlag, da han ga Kritikerprisen for beste voksenbok til forfatteren av «Uranophilia» i Oslo torsdag.

- Man blir vitne til litteraturens språklige metamorfose i nesten hver setning. (...) Man blir utmattet, man blir lei, man kjeder seg til og med, men uten noensinne å bli kvitt erfaringen av at her er det noe vesentlig som står på spill, sa Haugen.

Slik begynner «Uranophilia»:

Ved å utføre disse daglige små gjøremål, som å gå ned på butikken for å kjøpe øl, og en sjelden gang gå innom polet, har jeg klart å få en viss struktur på livet mitt. Helst så tidlig om morgenen som mulig, gjerne før butikkene åpner, da er jeg der, ventende, gående rundt kvartalene, og forbereder mine innkjøp, av alkoholholdige drikker, for å

kunne være best mulig rustet til å gjennomleve dagene, disse dagene, som jeg nå etter årevis med «trening» har maktet å strukturere, slik at jeg klarer å få en viss skikk på dem, det vil si, gjennomleve dagene, eller livet mitt, på en mest mulig rolig, gledesfylt og konsentrert måte, og være en opplyst borger som ikke bryr andre mennesker.

Skjelven

Med «Uranophilia» er Thure Erik Lunds romanprosjekt om Thomas Olsen Myrbråthen over. Det begynte med «Grøftetildragelsesmysteriet» (1999), og fortsatte med «Compromateria» (2002) og «Elvestengfolket» (2003).

- Det er passasjer i dette galmannsverket som er så gode at jeg blir helt skjelven, skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger om den avsluttende romanen.

Mia Bull-Gundersen er forfatterens redaktør i Aschehoug forlag. Hun peker på humoren i litteraturen han skriver.

- Man kan godt kjede seg og bli irritert når man leser ham, men det er en humoristisk kraft i bøkene hans som gjør dem til stor underholdning. Det er givende å jobbe med ham, sier hun til Dagbladet.no.

Forfatteren jobber med en ny bok for tida, men vil ikke fortelle hva slags bok det er.

IKKE ENKEL, MEN GOD: Thure Erik Lund er mottakeren av Kritikerprisen for beste voksenbok 2005.