Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han er lyden av Amerika på både godt og vondt

Musikkekspertene hyller Springsteen.

SJEFEN: Bruce Springsteen med band turnerer i Europa for tiden. Lørdag spiller de på Valle Hovin, før Bergen står for tur mandag og tirsdag. Her fra en konsert på Gran Canaria i mai. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SJEFEN: Bruce Springsteen med band turnerer i Europa for tiden. Lørdag spiller de på Valle Hovin, før Bergen står for tur mandag og tirsdag. Her fra en konsert på Gran Canaria i mai. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Han er lyden av Amerika på både godt og vondt. Musikken hans kunne ikke vært lagd noe annet sted, sier Bård Ose, musikkorakel og programleder i NRK-programmet Pils.

På lørdag står Bruce Springsteen (62) på scenen i Oslo. To dager seinere spiller han i Bergen.

Pågangen var enorm, opplyser arrangør Live Nation, som forteller at 84 000 billetter til tre konserter ble revet bort på et par timer.

Full forvirring om minnekonserten I flere måneder er det blitt spekulert i om Springsteen også skal spille på Rådhusplassen under den nasjonale minnekonserten på søndag 22. juli. I går meldte TV2 at politiets innsatsleder Erling Olstad kunne bekrefte opptredenen.

- Vi har ikke fått bekreftet at det er skrevet en skriftlig kontrakt, men det er muntlig bekreftet at han skal opptre, sier Olstad til tv2.no.

MED MACCA: Rusty Anderson, Bruce Springsteen, Joe Walsh, Paul McCartney og Dave Grohl jammet sammen i Los Angeles i februar. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
MED MACCA: Rusty Anderson, Bruce Springsteen, Joe Walsh, Paul McCartney og Dave Grohl jammet sammen i Los Angeles i februar. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Til Dagbladet har både Olstad og kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen, avvist dette.

- Stemmer det at politiet har bekreftet opptredenen?

- Nei, tvert imot. Jeg kan avkrefte at det har kommet noen bekreftelse på at Bruce Springsteen skal opptre, sier Hansen.

Han utelukker imidlertid ikke at Springsteen blir å se på Rådhusplassen.

- FORMIDLER TROVERDIGHET: Musiker Odd Nordstoga er Springsteen-fan. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
- FORMIDLER TROVERDIGHET: Musiker Odd Nordstoga er Springsteen-fan. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Jeg reagerte med forferdelse da jeg hørte om det som hadde skjedd. Det er en fryktelig hendelse, sa Springsteen om terrorangrepet til Dagbladet i februar.

- Nært forhold til fansen Torgrim Øyre, musikkanmelder i Dagbladet, mener at det store ved Bruce Springsteen er at han er en folkets artist, og peker på et nært forhold med fans og restriksjoner mot høye billettpriser.

Riktignok er det ikke bare Springsteens personlighet som har gitt ham internasjonal karriere:

- Han har levert hits gjennom fire tiår. Springsteen er en stor musiker og låtskriver. Og det går litt hånd i hånd med budskapet hans, sier Øyre, som selv skal se «The Boss» i Bergen mandag.

En stor del av Springsteens musikk har en sosial og politisk tematikk. I løpet av karrieren har artisten stilt opp for en rekke veldedige saker, i alt fra kampen mot kjernekraft til støtte for krigsveteraner og sultrammede.

Stor kommersiell suksess Springsteen fikk sin første gitar som 13-åring, og på 60-tallet fikk han tilnavnet «The Boss» fordi han hadde det økonomiske ansvaret i bandet The Earth.

- HAN HAR KNEKT KODEN: Musikkekspert og NRK-programleder Bård Ose.
- HAN HAR KNEKT KODEN: Musikkekspert og NRK-programleder Bård Ose. Vis mer

Hans første smak av kommersiell suksess kom med E Street Bands «Born to run». I 1984 tok det for alvor av med utgivelsen «Born in the USA». Plata solgte 15 millioner eksemplarer i USA og er et av tidenes mest solgte album. 

- Populariteten skyldes at det han spiller er så lett forståelig. Sangstemmens gjør han også godt likt. Han har en trøkk i stemmen som gjør at du blir gira. Han har ikke en utpreget god stemme, men det er en kombinasjon av energi, kraft og det lettfattelige som gjør at han går hjem, sier Ose.

Internasjonalt har han solgt svimlende 120 millioner plater, og ifølge fan-nettstedet Springsteen.net skal hele 390.000 konsertbilletter være solgt i Norge fra 1981 til 2012 - fordelt på 16 opptredener.

Nettopp her ligger suksessnøkkelen, mener Ose.

- STOR LÅTSKRIVER: - Springsteen er en stor musiker og låtskriver, mener Torgrim Øyre, musikkjournalist i Dagbladet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- STOR LÅTSKRIVER: - Springsteen er en stor musiker og låtskriver, mener Torgrim Øyre, musikkjournalist i Dagbladet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han har klart å knekke koden som stadionartist uten effekter. Han er en 100 prosent proff entertainer og en usedvanlig dyktig artist, sier Ose.

- Formidler med troverdighet Artist Odd Nordstoga vokste opp med Springsteens musikk, og hyllet artisten med en konsert på Kongsberg jazzfestival i 2006.

- Springsteen har vært en identitetsmarkør for meg fra 16-årsalderen av. Han representerer noe genuient og ekte, og er til de grader hengitt til den musikken han formidler.

Nordstoga fikk billetter til lørdagens Valle Hovin-konsert i en tidlig 40-årsdagsgave, og skal dermed på sin åttende Springsteen-konsert.

- Når du er på konsert med ham ser du at han formidler med troverdighet. Han har en fantastisk karisma som ingen annen artist er i nærheten av å ha, sier Nordstoga.

- Tiltalende sårhet Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, er ihuga Springsteen-fan og tror det er flere kriterier som har ført til suksess for Springsteen.

SPRINGSTEEN-FAN: Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, tror særlig Springsteens sårhet appellerer til nordmenn. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SPRINGSTEEN-FAN: Mats Borch Bugge, musikksjef i P3, tror særlig Springsteens sårhet appellerer til nordmenn. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

- Musikken, sårheten og ektheten, og det at han har klart å fokusere på artisteriet, oppsummerer Borch Bugge.

Sårheten Borch Bugge snakker om mener han trekker i en ekstra nerve hos nordmenn og dermed er årsaken til at Springsteens plater har solg godt i Norge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media