Han er mest kjent for at han en gang spilte en viss superhelt...

Nå hylles Michael Keaton for å spille en skuespiller som er mest kjent for at han en gang spilte en viss superhelt.

(Dagbladet): Det var langt fra ukontroversielt da Michael Keaton i 1989 ble castet i rollen som Batman, i det som på mange måter ble den mørke, moderne superheltfilmens mor, med Tim Burton i regissørstolen og Jack Nicholsons ikoniske Joker. Keaton, som først og fremst var komiker, fikk likevel gjenta rollen i «Batman Returns» tre år seinere.

Da hele Batman-franchisen seinere gikk grundig til hundene, var Keaton bytta ut av yngre og kjekkere karer. Med et unntak i i rollen som politimann i Quentin Tarantinos «Jackie Brown» (1997) har den nå 62 år gamle amerikaneren likevel gjort lite minneverdig ut av seg siden.

Nå hylles han imidlertid opp i skyene for «Birdman», som åpnet den internasjonale filmfestivalen i Venezia i går.

Spiller skuespiller Her spiller Keaton nettopp en fallert skuespiller som har vært verdensberømt for en ikonisk superheltrolle og setter opp et Raymond Chandler-teaterstykke med seg selv i hovedrollen for å bøte på misforholdet mellom ego og markedsverdi.

Det toneangivende filmmagasinet Variety slår fast at Keaton har begått «århundrets comeback» med filmen, som beskrives som «en triumf på ethvert nivå, fra castingen til utførelsen».

Variety spår at filmen vil gi hele filmindustrien elektrisk sjokk, fengsle både kunstfilmelskerne og popcornpublikummet, sende filmpris-synserne i kretsløp og gi Keatons karriere nye vinger.

Klokkeklart Britiske The Telegraph mener filmen er spektakulær og drevet av ren stjernekraft; at Keaton gjør sin livs rolle, med den samme maniske komikken fra tidligere høydepunkt som «Beetlejuice» og tv-serien «Night Shift», men at energien denne gangen er i ferd med å steke ham levende, og at også birolleinnehaverne Edward Norton og Naomi Watts leverer klokkeklare skuespillerprestasjoner.

Nettstedet The Wrap omtaler filmen som en «overveldende fortelling» som både er backstagedrama, karakterdrama og et forsøk på magisk realisme - i tillegg til mye mer.

Mange omtaler dessuten filmens særegne klippeteknikk, som får den til å framstå som om den er laget av noen svært få, men lange tagninger.

Hollywood Reporter rapporterer om «et av de beste eksemplene på en visuell og flytende kraftanstrengelse kinoverdenen noensinne har sett, alt for å yte rettferdighet overfor en historie som utforsker kjendisstatusens foranderlige natur og overvurderingen av berømmelse på bekostning av kreative prestasjoner».

Har kritikerne bare delvis rett, kan «Birdman» dermed bli en sterk kandidat til gjeve statuetter når Oscar-utdelinga står for tur på nyåret. Det vil mange mene er på tide for den meksikanske regissøren Alejandro G. Iñárritu, som tidligere har mottatt både Oscar-nominasjoner og flere andre priser for tidligere filmer som «Amores perros», «Babel», «21 Grams» og «Biautiful».

I Norge har «Birdman» premiere først i februar 2015.

VAR BATMAN: Michael Keaton spilte superhelt i 1989 og 1992. Foto: Stella pictures
VAR BATMAN: Michael Keaton spilte superhelt i 1989 og 1992. Foto: Stella pictures Vis mer