Han er mest verdifull i Hollywood

Se hvorfor.

(Dagbladet.no): Hollywood satser knallhardt på blockbustere for tida, og foruten utgifter til spesialeffekter er det skuespillerlønninger som er den store utgiftsposten.

Men er det egentlig noen vits i å betale ut flere titalls millioner for å få en av de store stjernene til å toppe plakaten?

Ny rekord

Økonomimagasinet Forbes har tatt på seg oppgaven med å finne ut hvilke av de best betalte skuespillere som gir mest valuta for pengene.

Øverst på lista troner Matt Damon - som siden gjennombruddet med «Den enestående Will Hunting» har vært med i filmer som har tjent inn til sammen mange milliarder kroner. Ifølge Forbes har Matt Damons filmer spilt inn 29 dollar for hver dollar han selv har fått betalt. Og mer kan det bli.

Den tredje Jason Bourne-filmen «Jason Bournes ultimatum» spilte inn drøyt 400 millioner kroner i premierehelgen i USA og Canada. Det er ny rekord for en film med premiere i august.

Og det er filmene i den kritikerroste actionserien som først og fremst har gjort Damon så lønnsom. «Hvem var Jason Bourne?», den første filmen fra 2002, var for eksempel relativt billig å lage, mens Matt Damons honorar var lavt.

Aniston beste kvinne

Brad Pitt tar andreplassen på lista over de mest inntektsbringende skuespillerne, mens Johnny Depp og komikeren Vince Vaughn deler tredjeplassen på lista.

Blant de kvinnelige skuespillerne er det - kanskje noe overraskende - Jennifer Aniston som har vært mest lønnsom. Flere av filmene hun har spilt i etter «Friends» regnes for å være kalkuner, men mange av dem har tjent inn gode penger og har kostet lite å lage.

Mot bunnen av topp 20 av finner vi en rekke komikere - blant dem Adam Sandler, Will Ferrell og Jim Carrey, som «bare» spiller inn mellom åtte og ni dollar per dollar de selv har fått betalt.

Grunnen er ifølge Forbes at amerikanske komedier ikke gjør det så bra utenfor USA som amerikanske actionfilmer. Ferrells «Talladega Nights» tjente for eksempel inn 870 millioner kroner i USA, men bare litt over 80 millioner kroner i resten av verden.


Her er topp 20:

1. Matt Damon

2. Brad Pitt

3. Vince Vaughn

Johnny Depp

5. Jennifer Aniston

6. Angelina Jolie

7. Renée Zellweger

8. Reese Witherspoon

9. Ben Stiller

10. Sandra Bullock

11. Tom Hanks

12. Leonardo DiCaprio

13. Tom Cruise

14. Will Smith

15. Denzel Washington

16. Cameron Diaz

17. Adam Sandler

18. Will Ferrell

19. Jim Carrey

20. Nicole Kidman

LØNNSOM KVINNE: Jennifer Aniston.
LØNNSOM KOMIKER: Vince Vaughn.
BEST BETALT?: Will Ferrell har tidligere toppet kåringer over Hollywoods best betalte skuespillere. Men filmene hans spiller inn for lite utenfor USA.