ideer
ideerVis mer

Han er Norges nye krimkonge

Torkil Damhaug suser inn på boklista.

(Dagbladet.no): Torkil Damhaug har truffet blink med sin femte bok, «Døden ved vann». Den ble hovedbok i tre bokklubber og fikk derfor et førsteopplag på hele 56 000. Den ble også solgt til tre land før den ble utgitt i Norge.

«Døden ved vann» bør helt klart stige over terskelen og inn på bestselgerlistene, skrev Dagbladets anmelder, Kurt Hansen. Og nå gjør den akkurat det. Boka suser inn på fjerdeplass på boklista for årets tredje uke.

Forsvunnet søster
Det dreier seg om en krimbok - årets første, faktisk. Men den vil få selskap av mange bøker i samme sjanger når det nærmer seg påsketider. «Døden ved vann» har imidlertid ikke bare et spennende plott, den har også sterke, litterære kvaliteter, ifølge Kurt Hansen.

Boka er en psykologisk thriller. Den handler om Liss, som kommer hjem til Norge for å lete etter psykolog-søsteren Mailin, som er sporløst forsvunnet. Liss bor til vanlig i Amsterdam, der hun studerer design og jobber som en noe tvilsom fotomodell.

- For meg er kriminalromanen en sjanger det bør stilles strenge krav til. I andre sjangre kan du komme langt med bare godt språk og gode persontegninger, men uten et godt plot faller en krim igjennom, sa Torkil Damhaug i et intervju med Dagbladet tidligere i år.

Han har bakgrunn som psykiater, men er nå forfatter på heltid. Han skriver ikke først og fremst for å underholde, men for å se sammenhenger, forteller han.

- Det er noe jeg må forstå og lære meg underveis i skriveprosessen. Og så bruker man disse fortellergrepene for at leserne skal glemme sin skepsis og la seg fange inn, sa han til Dagbladet.

Krigsbøker på topp
I tillegg til Damhaug, er også Per Olov Enquists memoarbok «Et annet liv» nykommer på boklista. Den debuterer på sjuendeplass. Også Enquist har fått svært gode kritikker for sin åpenhjertige nye bok.

På boklista for generell litteratur viser ukas nykommer at det fortsatt er stor interesse for Oslo-gjengen og motstandskampen. Gunnar Sønstebys bok «Bak rapportene» debuterer på fjerdeplass. Finn R. Jensens bok om Sønsteby har ligget 12 uker på lista, og er denne uka på 10. plass.

I tillegg ligger Sønstebys motstands-kollega Max Manus' bøker «Mitt liv» og «Det vil helst gå godt; Det blir alvor» på henholdsvis femte og niendeplass.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

LES OGSÅ: Les ukas bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur