- Han er sjanseløs

Trygve Hegnar vil overta Gyldendal for 536 millioner. Men det kan han glemme. Erik Must og Kjell Chr. Ulrichsen selger aldri.

I går ble det kjent at Hegnar tilbyr seg å betale 300 kroner per aksje for å sikre seg hele forlagshuset. Det er 70 kroner mer enn sist omsatt aksje.

- Dette er et signal. Om det er slik at Must og Ulrichsen ikke kan leve i et naturlig aksjonærfellesskap med en annen storaksjonær, får de i alle fall en sjanse til å selge aksjene sine til en høy kurs, sier Hegnar.

- Fientlig oppkjøp

- Hegnar har i mine øyne fraskrevet seg en hver mulighet til å få en styreplass i Gyldendal, sier Ulrichsen til Dagbladet.

- Dette er et forsøkt på et fientlig oppkjøp. Hegnar benytter seg av en velkjent taktikk: I et selskap som er lavt priset på grunn av låst eierstruktur og liten likviditet som Gyldendal, blir en betydelelig eierpost kjøpt opp samtidig som raideren lager masse støy. Mang en aksjeraider har lyktes med å få en frustrert ledelse og aksjonærer til å gå til mottiltak, blant annet ved å kjøpe ut raidereren til en høyere pris enn inngangsbilletten, sier Ulrichsen.

Hegnars bud er uinteressant for Must og Ulrichsen.

- Familien min har vært aksjonærer i 30 år, og vi har tidligere uttalt at vi vil fortsette å være aksjonærer i selskapet gjennom generasjoner. Familiens aksjepost er derfor ikke til salgs. Vi mener det er viktig at Gyldendal forblir en sentral institusjon i norsk kultur- og samfunnsliv, og at virksomheten er preget av et balansert samspill mellom kulturell og økonomisk kapital, sier Erik Must.

- Er du overrasket over Hegnars utspill?

- For øvrig har jeg ingen kommentar.

Samarbeidsproblemer

Sammen med finansmannen Ulrichsen kontrollerer Must 54 prosent av selskapet, og blokkerer Hegnars muligheter for en plass i styret.Hegnar ønsker i hvert fall 33,3 prosent av aksjene, som vil gi ham negativ kontroll over selskapet.

- Dette er ikke så overraskende. Must må være den første mannen som har tenkt å leve gjennom generasjoner, sier Hegnar tørt.

Får han negativ kontroll, vil Gyldendal-styret få store samarbeidsproblemer. Must tåler ikke trynet på Hegnar - og omvendt.

- Hvorfor er det så viktig for deg å eie Gyldendal?

- Dette er mitt område. Jeg har jobbet med medier i over 30 år, og jeg mener Gyldendal er det viktigste og mest spennende forlaget her i landet. Det er i denne bransjen jeg vil være, sier Hegnar.

<B>GIR SEG IKKE:</B> Trygve Hegnar vil kjøpe hele Gyldendal for 536 millioner kroner for å få en plass i styret. Men ifølge Kjell Chr. Ulrichsen er han sjanseløs på styreplass. Her ankommer Hegnar forrige ukes generalforsamling.