Han er terroristens tv-favoritt

Anders Behring Breivik er en av flere drapsmenn som har TV-serien «Dexter» som favoritt. Men voldsekspert tror ikke medier får mennesker til å begå drap.

MASSEDRAPSMANN: Flere drapsmenn har oppgitt TV-figuren Dexter Morgan som inspirasjon for drapshandlingene sine. Serieskaperne mener derimot at de ikke glorifiserer vold og at karakteren de har skapt er «et monster». Foto: Canal Plus
MASSEDRAPSMANN: Flere drapsmenn har oppgitt TV-figuren Dexter Morgan som inspirasjon for drapshandlingene sine. Serieskaperne mener derimot at de ikke glorifiserer vold og at karakteren de har skapt er «et monster». Foto: Canal Plus Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Minst fem drap de siste årene skal være direkte inspirert av den populære TV-serien «Dexter». Anders Behring Breivik nevner dramaserien som en favoritt, både på Facebook og i sitt manifest.

Serien handler om kriminalteknikeren Dexter Morgan, som lever et hemmelig dobbeltliv som seriemorder. Dexter lever ut sitt behov for å drepe ved å ta livet av dem som «fortjener det», og bruker sin tekniske innsikt fra politiet for ikke å bli oppdaget.

Breivik omtaler serien om den iskalde morderen som «hysterisk».

Også i Faiza-saken ble «Dexter» trukket fram av drapsmannen Håvard Nyfløt. Han forklarte i retten at han planla å imitere et drap fra TV-serien, som han hadde studert nøye.

- Et monster «Dexter» er kriminalteknisk svært realistisk.

At noen skulle kopiere Dexter i det virkelige liv skal derfor ha vært en frykt helt fra starten, ifølge The Vancouver Sun, som snakket med Dexter-produsent Melissa Rosenberg etter det første virkelige «Dexter-drapet».

Rosenberg mener de aldri har prøvd å glorifisere drap.

- For oss handler det om å si at selv om du kanskje tror at Dexter er god, så er han et monster. Han dreper fordi han er et monster, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer