MASSEDRAPSMANN: Flere drapsmenn har oppgitt TV-figuren Dexter Morgan som inspirasjon for drapshandlingene sine. Serieskaperne mener derimot at de ikke glorifiserer vold og at karakteren de har skapt er «et monster». Foto: Canal Plus
MASSEDRAPSMANN: Flere drapsmenn har oppgitt TV-figuren Dexter Morgan som inspirasjon for drapshandlingene sine. Serieskaperne mener derimot at de ikke glorifiserer vold og at karakteren de har skapt er «et monster». Foto: Canal PlusVis mer

Han er terroristens tv-favoritt

Anders Behring Breivik er en av flere drapsmenn som har TV-serien «Dexter» som favoritt. Men voldsekspert tror ikke medier får mennesker til å begå drap.

Minst fem drap de siste årene skal være direkte inspirert av den populære TV-serien «Dexter». Anders Behring Breivik nevner dramaserien som en favoritt, både på Facebook og i sitt manifest.

Serien handler om kriminalteknikeren Dexter Morgan, som lever et hemmelig dobbeltliv som seriemorder. Dexter lever ut sitt behov for å drepe ved å ta livet av dem som «fortjener det», og bruker sin tekniske innsikt fra politiet for ikke å bli oppdaget.

Breivik omtaler serien om den iskalde morderen som «hysterisk».

Også i Faiza-saken ble «Dexter» trukket fram av drapsmannen Håvard Nyfløt. Han forklarte i retten at han planla å imitere et drap fra TV-serien, som han hadde studert nøye.

- Et monster «Dexter» er kriminalteknisk svært realistisk.

At noen skulle kopiere Dexter i det virkelige liv skal derfor ha vært en frykt helt fra starten, ifølge The Vancouver Sun, som snakket med Dexter-produsent Melissa Rosenberg etter det første virkelige «Dexter-drapet».

Rosenberg mener de aldri har prøvd å glorifisere drap.

- For oss handler det om å si at selv om du kanskje tror at Dexter er god, så er han et monster. Han dreper fordi han er et monster, sier hun.

Skrev mord i manus Flere mordere mener tvert imot at Dexter er et idol.

TERRORIST: Anders Behring Breivik som drepte 77 mennesker på Utøya og i Oslo den 22. juli oppgir tv-serien «Dexter» som sin favoritt i det mye omtalte manifestet sitt. Foto: Øistein Norum Monsen<
TERRORIST: Anders Behring Breivik som drepte 77 mennesker på Utøya og i Oslo den 22. juli oppgir tv-serien «Dexter» som sin favoritt i det mye omtalte manifestet sitt. Foto: Øistein Norum Monsen< Vis mer

Oktober 2008 forsvant Johnny Brian Altinger sporløst i Edmonton i Canada. Han skal ha avtalt å møte en kvinne han ble kjent med på internett, og ble aldri sett igjen.

Dexter-fan Mark Twitchell, som ble funnet skyldig, hadde skrevet et filmmanus som korresponderte med mordet. I manuset er morderen en politimann, som Dexter, som gir seg ut for å være en kvinne på internett. Han lurer en en utro ektemann til å møtes, og dreper ham.

Faiza-morderen inspirert Tre andre drap var av mennesker som skal ha hatt «behov» for å drepe.

En 17-åring kvalte sin 10 år gamle lillebror i Indiana, USA i 2009. En svensk kvinne (21) dolket sin far i hjertet og kuttet strupen hans i november i fjor. To menn drepte en annen mann i Sør-Afrika i april i år. Alle sammenlignet seg med Dexter Morgan.

- Velger å la seg påvirke Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen, tror likevel ikke at en TV-serie kan gjøre noen til drapsmenn.

- Det er hva en har med seg til skjermen som avgjør, sier hun, og understreker at en rekke studier underbygger dette.

Hun forteller derimot at voldelig ungdom kan studere kampscener om og om igjen, og ta teknikkene i bruk i det virkelige liv, akkurat som andre tar med seg en god replikk, noen dansetrinn eller en fotballfinte.

- Mediene kan gi handlingen en form, men hensiktene er der fra før. En må huske at en aktivt vil hente opp dette for å la seg påvirke, sier Bjørnebekk, som også mener mange bruker medier til å bortforklare egen skyld.

Vil fortsatt sende «Dexter» Verken Canal + eller Viasat 4, som sender «Dexter» i Norge, har hatt serien på programmet i sommer. Men de har vært varsomme med hva de har sendt siden terroren i Oslo og på Utøya.

- Vi gikk gjennom sendeskjemaet og valgte bort det som kunne være støtende, sier Steinar Brændeland, administrerende direktør i Canal + i Norge.

VOLDSEKSPERT: Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Daniel Lauten Sannum
VOLDSEKSPERT: Ragnhild Bjørnebekk. Foto: Daniel Lauten Sannum Vis mer

Nå er de fleste sendingene tilbake til normalen. Programdirektør i Viasat 4 og TV3, Trygve Rønningen, vil ikke unngå å sende «Dexter» i fremtiden.

- Denne saken er alt for stor og alvorlig til at det kan tilskrives en enkelt TV-serie, det er helt usannsynlig. TV-verdenen er fullt av innhold som kan inspirere til de mest forferdelige ting, og da er nyhetene som sendes døgnet rundt det beste eksempelet, sier han.

NORSK DEXTER-INSPIRASJON: Håvard Nyfløt, som er dømt til å ha drept den 26-årige Faiza Ashraf, har oppgitt at han ville kopiere et drap begått i favorittserien «Dexter».
NORSK DEXTER-INSPIRASJON: Håvard Nyfløt, som er dømt til å ha drept den 26-årige Faiza Ashraf, har oppgitt at han ville kopiere et drap begått i favorittserien «Dexter». Vis mer