- Han er veldig leselig

Mario Vargas Llosa (74) får Nobels litteraturpris.

VETERAN: Peruvianske Mario Vargas Llosa er i mange år blitt tippet som vinneren av Nobels litteraturpris. Foto: SCANPIX/ EPA/MARIO GUZMAN
VETERAN: Peruvianske Mario Vargas Llosa er i mange år blitt tippet som vinneren av Nobels litteraturpris. Foto: SCANPIX/ EPA/MARIO GUZMANVis mer

||| (Dagbladet): Årets nobelpris i litteratur går til den peruvianske forfatteren Mario Vargas Llosa (74).

Han får prisen for sine «utlegninger om maktens strukturer, og for sine kraftfulle bilder av individets motstand, opprør og nederlag,» sa Svenska Akademiens sekretær Peter Englund, da vinneren ble annonsert i dag.

- Dette er en av de store latinamerikanske forfatterne. Han var blant dem som var ansvarlige for boomen i latinamerikansk litteratur på 60- og 70-tallet, og fortsatte å gi ut mange flotte romaner. 

POPULÆR: Svenska Akademiens sekretær Peter Englund var en populær mann under pressekonferansen tidligere i dag. Her er han avbildet like etter at årets nobelprisvinner i litteratur ble annonsert. Foto: SCANPIX
POPULÆR: Svenska Akademiens sekretær Peter Englund var en populær mann under pressekonferansen tidligere i dag. Her er han avbildet like etter at årets nobelprisvinner i litteratur ble annonsert. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han er først og fremst en historieforteller, men bøkene hans er ofte svært komplekse. Jeg vil si at noen av de viktigste temaene hans er frigjøring, opprør, kamp mot undertrykking, and deretter nederlag. Du forstår hvorfor disse menneskene må gjøre hva de gjør, sa Englund til Svenska Akademiens egen Web-TV-kanal etter offentliggjøringen.

I Norge er Mario Vargas Llosa mest kjent for romanene «Dommedagskrigen», «Rigobertos notatbøker» og «Bukkefesten».

- Safe valg
- Det er et veldig safe valg av nobelkomiteen. Han er en forfatter som har blitt tippet i mange år, og som i tillegg veldig mange har hørt om og lest bøker av. Han er en verdenskjent forfatter, så dette kom ikke som noen overraskelse, sier Dagbladets litteraturansvarlig Fredrik Wandrup.

- Han har vært en del av den latinamerikanske bølgen i verdenslitteraturen de siste 40 åra. Men han er ingen utpreget magisk realist, som for eksempel sin generasjonsfelle Gabriel Garcia Marquez, som fikk prisen i 1982, sier han.

VANT I FJOR: Herta Müller ble tildelt fjorårets nobelpris i litteratur. Her er hun avbildet på litteraturfestivalen på Lillehammer.
FOTO: LARS EIVIND BONES
VANT I FJOR: Herta Müller ble tildelt fjorårets nobelpris i litteratur. Her er hun avbildet på litteraturfestivalen på Lillehammer. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer

Mario Vargas Llosa er født og oppvokst i Peru. Han debuterte med romanen «La ciudad y los perros» i 1963, og har siden utgitt et tjuetalls bøker, både innen sakprosa og skjønnlitteratur. Hans neste bok, «Kelterens drøm», blir lansert over hele verden neste år. Den siste boka på norsk var poetikken «Brev til en ung forfater», som kom i fjor, samt romanen «Tante Julia og han som skriver» som kom i 2008. Les anmeldelsen av sistnevnte her.

Romanen «Rampejenta» kom på norsk i 2007, og du kan lese Dagbladets anmeldelse av boka her.

- Veldig leselig forfatter
- Dette var veldig stas. Han har stått på vår kandidatliste i noen år, men man vet jo aldri med svenskene, sier Janneken Øverland, redaktør i Llosas forlag Gyldendal, til Dagbladet.

- Samtidig har han hele tiden skrevet nye bøker, forfatterskapet har på en måte bare lagt på seg. Han er en allsidig forfatter, og har skrevet både politiske romaner, erotiske romaner, fantasiromaner og romaner bygget opp rundt faktiske hendelser. Han er en realistisk forfatter når han griper fatt i politiske hendelser i Sør-Amerika. Men han er også så absolutt en Sør-Amerikansk forfatter, særlig i de tidlige bøkene hvor den Sør-Amerikanske litteraturen var karakteriesert av veldig mye fantasi-innslag, sier hun.

Mange av bøkene hans er allerede å finne i norske bokhandler, men Øverland forteller at Gyldendal nok kommer til å gi ut flere av bøkene hans på nytt, i forbindelse med nobelprisen.

- Han er jo veldig leselig, det er det morsomme ved dette, sier hun.

Norske favoritter
I forkant av dagens vinner-annonsering, hadde både Per Petterson, Jon Fosse og Kjell Askildsen blitt nevnt som favoritter hos internasjonale tippseselskaper.

Riktignok bak store internasjonale navn som Cormac McCarthy og Haruki Murakami. Også kenyanske Ngugi wa Thiong'o, syrisk-libanesiske Adonis og algeriske Assia Djebar har hatt lave odds.

Flere norske forfattere utropte tidlig Cormac McCarthy som sin favoritt, deriblat Roy Jacobsen og Tore Renberg.

- Det vil være en radikal forbigåelse hvis ikke Cormac McCarthy får Nobelprisen i litteratur. Det er så opplagt at han står langt framme i køen, så nå bør de få ut fingeren, sa Renberg til Dagbladet tidligere denne uka.

I fjor gikk prisen til den tyske forfatteren Herta Müller.