- Han er veldig leselig

Mario Vargas Llosa (74) får Nobels litteraturpris.

VETERAN: Peruvianske Mario Vargas Llosa er i mange år blitt tippet som vinneren av Nobels litteraturpris. Foto: SCANPIX/ EPA/MARIO GUZMAN
VETERAN: Peruvianske Mario Vargas Llosa er i mange år blitt tippet som vinneren av Nobels litteraturpris. Foto: SCANPIX/ EPA/MARIO GUZMAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Årets nobelpris i litteratur går til den peruvianske forfatteren Mario Vargas Llosa (74).

Han får prisen for sine «utlegninger om maktens strukturer, og for sine kraftfulle bilder av individets motstand, opprør og nederlag,» sa Svenska Akademiens sekretær Peter Englund, da vinneren ble annonsert i dag.

- Dette er en av de store latinamerikanske forfatterne. Han var blant dem som var ansvarlige for boomen i latinamerikansk litteratur på 60- og 70-tallet, og fortsatte å gi ut mange flotte romaner. 

- Han er først og fremst en historieforteller, men bøkene hans er ofte svært komplekse. Jeg vil si at noen av de viktigste temaene hans er frigjøring, opprør, kamp mot undertrykking, and deretter nederlag. Du forstår hvorfor disse menneskene må gjøre hva de gjør, sa Englund til Svenska Akademiens egen Web-TV-kanal etter offentliggjøringen.

I Norge er Mario Vargas Llosa mest kjent for romanene «Dommedagskrigen», «Rigobertos notatbøker» og «Bukkefesten».

- Safe valg - Det er et veldig safe valg av nobelkomiteen. Han er en forfatter som har blitt tippet i mange år, og som i tillegg veldig mange har hørt om og lest bøker av. Han er en verdenskjent forfatter, så dette kom ikke som noen overraskelse, sier Dagbladets litteraturansvarlig Fredrik Wandrup.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer