Han er verdens eneste homo-imam

I dag var han i Oslo.

(Dagbladet.no): - De sier jeg er gal, og at jeg vrenger på tankegodset i Koranen. Men når jeg sier til dem: Greit nok at du ikke liker meg som person, men hva med utdannelsen min? Da blir det alltid stille.

Den store mannen med hvit kjortel sitter på Filmens Hus i Oslo og ler høyt og hjertelig. Daayiee Abdullah (55) er jurist, lingvist og sheikh - spesialist på sammenliknende studier av de islamske trosretningene.

Han er dessuten imam og åpent homofil, angivelig verdens eneste sådan.

- Jeg vier selv homofile par. Men siden jeg også vier par der partene tilhører forskjellige religioner, har jeg tre ganger så mange heterofile vielser som homofile, sier Abdullah.

Lanserer ny DVD

Det er i forbindelse med DVD-lanseringen av filmen «Gender Me» at amerikaneren er i Norge. Filmen er en dokumentar om en homofil iransk flyktning, som lærer å forene seksualitet med mislimsk tro etter å ha møtt Daayiee Abdullah.

- Det var etter å ha reist i Midt-Østen og blant annet arbeidet som lærer i det Saudi-Arabiske flyvåpenet at jeg begynte å se dypere på hvordan homofile muslimer så på seg selv. Jeg fant at det ikke var Koranen det var noe feil med, men måten den ble lært bort på. Det finnes passasjer i Koranen som henvender seg direkte til homofile, hevder Abdullah.

- Så hvorfor sier ikke Koranen rett ut at homofili er greit?

PÅ NORGESBESØK: Den homofile imamen Daayiee Abdullah fra USA kastet glans over den norsk-tyrkiske dokumentarfilmen "Gender Me" på Filmens Hus i dag. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET.NO
PÅ NORGESBESØK: Den homofile imamen Daayiee Abdullah fra USA kastet glans over den norsk-tyrkiske dokumentarfilmen "Gender Me" på Filmens Hus i dag. Foto: PÅL NORDSETH/DAGBLADET.NO Vis mer

- Fordi den er skrevet med utgangspunkt i den heteroseksuelle normaliteten. Du kan fjerne kjønn i en hvilkensomhelst muslimsk leveregel, og den vil være like gyldig. Forbudet mot å bruke et annet menneske seksuelt, er like gyldig for meg som homoseksuell. Som troende skal jeg forholde meg til kjæresten min som en likestilt partner, sier Abdullah, som har samboer hjemme i Washington.

Politiske årsaker

Det er ti år siden han stiftet organisasjonen Gay Muslim Men, som han mener har gjort nybrottsverk ved å gjennomgå det historiske rammeverket og litteraturen i islam med homo-øyne.

- Det finnes masse rom for seksuelle minoriteter i islam, men av politiske årsaker er de ikke blitt artikulert tidligere. I disse dager går imidlertid utviklingen mot at stadig flere homofile muslimer blir i stand til å se hvem de er, og hva Koranen faktisk sier.

Selv kom Daayiee Abdullah ut av skapet overfor sine foreldre som 17-åring. Det var kinesiske muslimer som flere år senere fikk ham omvendt til den yngste verdensreligionen da han studerte kinesisk ved Universitetet i Beijing.

- De hadde overhodet ingen problemer med min legning, sier han.

Vil byttelåne folkevalgte

Den ferske norske ekteskapsloven ser imamen i sammenheng med liberaliseringen av lovverket i California, der amerikanske homofile nå får gifte seg på lik linje med alle andre.

Han er verdens eneste homo-imam

- Det er fantastisk å se at det går mot likestilling på begge sider av havet. Jeg har truffet noen av deres fantastiske parlamentsmedlemmer. Jeg spurte dem om de ikke kunne få til en utvekslingsavtale med medlemmene av den amerikanske Kongressen. Da hadde vi kanskje fått noen mer liberale lover også på føderalt nivå i USA, ler han.