BEGRAVES: NRK-profilen bisettes fra en nær fullsatt Levanger kirke tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEGRAVES: NRK-profilen bisettes fra en nær fullsatt Levanger kirke tirsdag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Han etterlater familien med et tomrom

I et siste farvel til Andreas Lunnan, blir han beskrevet som et raust og jovialt menneske med en enorm kapasitet til å vise omsorg.

LEVANGER (Dagbladet): Tirsdag 21. februar ble det kjent at NRK-profil Andreas Lunnan hadde sovnet stille inn i sitt hjem, 71 år gammel.  
- Ifølge familien døde han fredfullt, og det var hjertet som sa stopp, opplyste Bjørn Stuevold, regionredaktør i NRK Trøndelag, til Dagbladet.

I dag, tirsdag, bisettes den tidligere «5 på»- og «Nitimen»-programlederen fra en nær fullsatt Levanger kirke i Nord-Trøndelag.  

Begravelsen startet klokka 13, og like før klokka 13 ble det spilt orgelmusikk i kirka. Kista er hvit og omkranset av uttallige blomsteroppsatser som vitner om at Lunnan var en mann som har satt sine spor hos mange.

- Kjære sørgende. Vi er samlet her for å ta avskjed med Andreas Lunnan. Sammen skal vi følge ham til hans siste hvilested. Vi tar avskjed med en kjær ektemann, god far og svigerfar, bror, svigerbror, onkel og en kjent og kjær skikkelse, sa presten, Anne G. Nordvoll, i sin tale.

Lunnan etterlater seg kona Eli, fire døtre og til sammen fem barnebarn.

HOLDT TALE: Programdirektør for NRK Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones
HOLDT TALE: Programdirektør for NRK Trondheim. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Påskriften på blomstersløyfa på kista fra kona og døtrene, en oppsats av hvite roser, lyder:

«Størst av alt er kjærligheten.»

- Viste omsorg Presten fortsatte med å beskrive Lunnan som sosial, nysgjerrig, reiseglad og opptatt av å vise fram sitt fantastiske land.

- Han hadde i seg skrekken fra sine første leveår, og satte stor pris på livet og friheten.

Lunnan ble født i april 1940, altså rett etter andre verdenskrig gjorde sitt inntog i Norge.

NRK-profilen beskrives også som et omsorgsfullt menneske.

HOLDT TALE: NRKs programdirektør, Grethe Gynnild-Johnsen holdt tale. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDT TALE: NRKs programdirektør, Grethe Gynnild-Johnsen holdt tale. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han brydde seg om folk og viste omsorg. Her hadde han enorm kapasitet, sa Nordvoll.

Rørt prest Hun fortsatte med å fortelle om at Lunnan fikk et hjerteinfarkt i 1979, og at han etter dette satte pris på at han fikk leve et aktivt og rikt liv, også som pensjonist.

Lunnan pensjonerte seg i 2008, og hadde kona Eli ved sin side da han trakk sitt siste sukk, stille og rolig forrige uke.

- Det blir et stort savn, men det finnes en stor glede og takknemlighet for den tiden han levde, sa en tydelig rørt prest.

Blant dem som holdt tale i kirken, var NRKs programdirektør Grethe Gynnild-Johnsen og Lunnans svoger Håvard.

Gynnild-Johnsen omtalte Lunnan som «en mann av folket, en folkets mann», og beskriver ham som jovial og raus, og en som ikke var uten meninger.

HAR GÅTT BORT: NRK-veteran Andreas Lunnan sovnet stille inn natt til tirsdag 21. februar. Bildet er tatt i 2005 forbindelse med den nye tv-serien «Gjensynet». Der viste han fram artige klipp fra NRK-arkivet. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet

Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
HAR GÅTT BORT: NRK-veteran Andreas Lunnan sovnet stille inn natt til tirsdag 21. februar. Bildet er tatt i 2005 forbindelse med den nye tv-serien «Gjensynet». Der viste han fram artige klipp fra NRK-arkivet. Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Foto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer

- Han hadde en evig og livslang kjærlighet til NRK. Mange av oss vil bruke lang tid på å venne oss til at han er borte. Takk, Andreas, for det du betydde for det norske folk og for NRK, sa hun i sin tale.

- Han var seg selv Svogeren la, i sin tale, vekt på hvilken betydning Lunnan har hatt for folk.

- Det er mange som føler at de har et nært og personlig forhold til Andreas. Ingen annen person i Trøndelag, til tider også i landet, har betydd så mye for mange. Han ble hele landets Andreas Lunnan, sa han.

- Det har vært nydelige minneord i avisene de siste dagene. Det som er sagt i media, gjelder også privat. Han var seg selv - hel ved, for å bruke det uttrykket.

Svogeren beskriver Lunnan som en god person med et varmt smil, og sa at NRK-profilen nå etterlater familien med et tomrom.

Flere kjente NRK-profiler og tidligere kolleger var blant dem som hadde møtt opp for å avgi et siste farvel til Lunnan. Blant dem var programleder Tom Erik Sørensen, kjent blant annet fra «Norge Rundt» og NRK-journalist Kari Sørbø.

LANG FARTSTID: Lunnan hadde lang fartstid i NRK, blant annet som programleder i radio og tv, og som distriktssjef i Nord-Trøndelag. Her er han sammen med Lottelise Folge i 1993, da de jobbet sammen i «Nær-tv». Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
LANG FARTSTID: Lunnan hadde lang fartstid i NRK, blant annet som programleder i radio og tv, og som distriktssjef i Nord-Trøndelag. Her er han sammen med Lottelise Folge i 1993, da de jobbet sammen i «Nær-tv». Foto: Odd Wentzel / Dagbladet Vis mer

Etter bisettelsen ble kista kjørt bort fra kirken, og familien skal samles til privat minnestund.

- Var et forbilde Lunnan ble født 16. april, 1940, og er fra Skogn i Nord-Trøndelag. 

Andreas Lunnan jobbet i NRK i en årrekke og var en profilert programleder på både tv og radio gjennom 40 år.

Han har blant annet vært en viktig profil på «Nitimen», men har også gjort seg kjent gjennom «5 på», «Gjensynet» og «Sommeråpent».

Han var med på å etablerte NRKs lokalkontor på Steinkjer i 1975, og var også distriktssjef for NRK-avdelinga i Nord-Trøndelag fra 1983 til 1989. 

NRK-kollegene husker ham som et forbilde, og beskriver ham som en raus mann med glimt i øyet.

Åpen om hjerteproblemer Det var til slutt hjertet som stoppet, natt til 21. februar i år.

MUSIKER: Lunnan var også en ivrig musiker. Han satt i Melodi Grand Prix-juryen i 1971, har medvirket på flere plater og spilte i symfoniorkesteret Gardemusikken. 

Foto: Tom E. Østhuus.
MUSIKER: Lunnan var også en ivrig musiker. Han satt i Melodi Grand Prix-juryen i 1971, har medvirket på flere plater og spilte i symfoniorkesteret Gardemusikken. Foto: Tom E. Østhuus. Vis mer

Lunnan har vært åpen om sine hjerteproblemer etter infarktet i 1979.

Han engasjerte seg i opplysningsarbeid rundt hjerte- og karsykdommer, og har skrevet bøkene «Med hjerte i fatle» og «Hjertebanken».