Han fanger nordlyset gjennom musikken

Samiske Niko Valkeapää er noe helt for seg sjøl.

Han fanger nordlyset gjennom musikken
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Fire år etter doble «Birrat birra» er den Kautokeino-bosatte samiske poeten og sangeren Niko Valkeapää (43) aktuell med sitt fjerde album, et nytt stykke samisk verdensmusikk - mer nedstrippet, akustisk, fokusert og umiddelbar, og mindre elektronisk, enn på de siste utgivelsene.

Som vanlig er Oslo-bosatte Georg Buljo mannen som «kler på» Valkeapääs ord - som komponist, produsent, tekniker og musiker. Han har blant annet bakgrunn fra Mari Boines band, og har jobbet med Valkeapää fra hans selvtitulerte debutalbum i 2003 - som fikk Spellemannprisen i Åpen klasse.

Samisk blues Og det er virkelig ikke lett å plassere denne musikken i noen klasse eller bås. Og hvorfor skal man gjøre det? Det viktigste er at en ny verden vil åpne seg for deg som ikke har hørt denne musikken før.

Sjøl bruker de merkelapper som samisk americana og samisk blues om musikken, og det er slett ikke ueffent.

Ikke joik De fleste forbinder samisk musikk med joik, men den tradisjonen er - med ett unntak - fraværende her. Valkeapää og Buljo fornyer i stedet den samiske musikktradisjonen igjen - ved å forsterke det som er blitt signaturen til flere samiske artister: Svevende lydbilder som får tankene til å forme bilder av hvite, langstrakte vidder. Det er dvelende, men også fengende - og umåtelig vakkert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer