PREMIEREKLARE: Fredik Skavlans produksjonsselskap Monkberry strå bak Hallgeir Opedals nye forfatterpodcast "BokPod". Hver uke leverer de et timeslangt intervju med en kjent norsk forfatter, som du blant annet kan høre på db.no. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PREMIEREKLARE: Fredik Skavlans produksjonsselskap Monkberry strå bak Hallgeir Opedals nye forfatterpodcast "BokPod". Hver uke leverer de et timeslangt intervju med en kjent norsk forfatter, som du blant annet kan høre på db.no. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Han får forfatterne til å åpne seg for mikrofonen

Nå kommer det bokpodkast på Dagbladet.no.

(Dagbladet): - Det er to ting jeg er på jakt etter. Det ene er det skrivetekniske: Hvordan de jobber, tenker og får ideer. Når de står opp om morgenen, sånne ting, sier Hallgeir Opedal.

- Det andre er hva det er som har gjort dem til forfattere. For selv om de alle lager fantastiske historier, bygger de også på sitt eget liv, noe de selv har opplevd. Det ligger historier bak hver og en av dem, sier han.

Etter atten år som stilsikker featurejournalist og portrettør i Dagbladet har Opedal meldt overgang til Fredrik Skavlans produksjonsselskap Monkberry, og fra og med onsdag kommer podkasten «BokPod» - et ukentlig, timeslangt dybdeintervju med en kjent norsk forfatter du kan laste ned på iTunes eller spille av på Dagbladet.no.

Langsomt Den er tatt opp hjemme hos intervjuobjektet, nennsomt redigert av journalisten selv, og etter smakebitene vi har fått høre å dømme, med flere nye innsikter i livene og tankene til folk som Roy Jacobsen, Ingvar Ambjørnsen, Lars Saabye Christensen, Kim Leine, Vigdis Hjorth og Dag Solstad.

- Det har noe med dette langsomme formatet å gjøre, mener han selv.

- Det er jo ingen andre som lager slik lenger - selv på P2 er intervjuene oppstykka med musikk. Det å bare sitte og prate så lenge er unikt, sier han.

- Hvorfor akkurat forfattere?

- Det er to yrkesgrupper jeg alltid har likt spesielt å intervjue: Forfattere og billedkunstnere. De tilbringer gjerne halve livet alene, og har tenkt mye. Derfor har de også mye å gi. Som flere av dem selv sier: Det er de som kan holde ut ensomheten, som blir forfattere. Det er en spesiell type mennesker som blir forfattere. De er ikke normale mennesker, sier Opedal.

Gullalder Han mener dessuten bestemt at vi akkurat nå lever i en litterær gullalder i dette landet.

- Utgangspunktet var å dokumentere det for ettertida, sier han.

Fredrik Skavlan selv er nøye med å ikke ta æren for det hele, men det var han som - uten at Opedal selv visste det - solgte ideen om en forfatterpodkast til forlaget Cappelen Damm som sponsor.

Dermed hadde ikke Opedal annet å gjøre enn å gå i butikken og handle opptaksutstyr.

- I Sverige er dette kjempepopulært, i Norge ligger vi fortsatt sju år etter, sier tv-kjendisen, som selv har laget podkasten «Skavlan & Källner» siden i fjor høst og særlig har falt for formatets intimitet og evne til å hensette deg så og si i samtalen du hører på.

- Men de fleste podcaster er jo pludring. Her snakker vi om viktige ting, understreker Opedal.