Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han får panikkanfall av marihuana

Det eneste ved Judd Apatows (42) liv som ikke ender opp på film.

||| Regissør Judd Apatow — mannen som har hatt en hånd med i nær sagt alle amerikanske komedier om dop, masturbasjon og mannlig vennskap (og dem har det vært mange av) de siste årene — bruker nemlig seg selv i alt han lager.

Oppveksten tok han for seg i tv-seriene «Freaks and Geeks» og «Undeclared», «The 40 Year Old Virgin» bygde på egne erfaringer med lite puling, og i «Knocked Up» var det begynnende voksenliv som stod på agendaen.  

Eskimo-humor?
Graden av intimtyranni når likevel uante høyder i Apatows nye film, den to og en halv timer lange, tidvis ganske dystre komedien «Funny People». Filmen er praktisk talt en familievideo.  

- Jeg skulle ønske jeg kunne lage en film om eskimoer, jeg skulle virkelig det. Men jeg vet ikke hva slags humor de har. Derfor blir karakterene i filmene mine som oftest jødiske menn som liker dickjokes, sier Judd Apatow til Dagbladet FREDAG.  

Filmbasen: Dagbladets lesere gir «Funny People» terningkast seks

Regissørens bestevenn i virkeligheten, hans protesjé, den 15 år yngre Seth Rogen, spiller helten i «Funny People» — en ung fyr som prøver seg som komiker med vekslende hell. Ved en tilfeldighet får han seg jobb som assistent for en langt mer suksessrik, og kreftsyk, komiker, spilt av Apatows gamle romkamerat Adam Sandler.  

Kødderinger i undertøyet
Sandler-karakteren forsøker å vinne tilbake gamlekjæresten, spilt av Apatows kone Leslie Mann, men hun har etablert seg med familie og barn. Rollen som barn gestaltes selvfølgelig av Apatows egne døtre, Maude og Iris. 

 Det selvbiografiske aspektet i «Funny People» blir klart helt fra første scene - filmen innledes nemlig med gamle opptak av en ung Apatow og en like ung Sandler som kødderinger iført undertøy.På hodet.  

Opptaket stammer fra tida da de to bodde sammen i Los Angeles på midten av 80-tallet.  

FÅR GOD KRITIKK: Judd Apatows siste film fåpr terningkast fem i Dagbladet. Øvrige anmeldelser har vært varierende.
FÅR GOD KRITIKK: Judd Apatows siste film fåpr terningkast fem i Dagbladet. Øvrige anmeldelser har vært varierende. Vis mer

- Vi møttes gjennom en felles interesse for å være oppe seint og spise dårlig mat. Og vi forsøkte å bli komikere. Det viste seg fort at Adam kom til å få større suksess på det området enn jeg, forteller regissøren.  

Om komikk
At «Funny People» er en mørkere film enn mange tidligere Apatow-komedier blir klart idet Sandler-karakteren får beskjeden at han har kreft. Spørsmålet er hvordan en ekstremt selvopptatt kyniker reagerer i møte med en livstruende diagnose.   Svaret er ikke så opplagt som man kunne tro.  

- Tanken på rike folk som er livredde for å dø, som er besatt av helse, er hysterisk morsom. Jeg hadde lyst til å lage en film om en person som får en ny sjanse - men som overhodet ikke tar den, sier Apatow.   I tillegg til å ta for seg store temaer som sykdom, familie og vennskap, er "Funny People" først og fremst en film om komikk.  

Apatow forteller at komikere elsker å diskutere hva det er som gjør noe morsomt. Er det lettere å få folk til å le om du er et nevrotisk, grunnleggende uharmonisk menneske? Eller kan man også være morsom som lykkelig og tilfreds familiemann?  

- Jeg tror de beste komikerne har et umettelig behov for bekreftelse. Latter gir denne bekreftelsen. Når det ikke fungerer, når latteren uteblir, kommer selvhatet og usikkerheten.   - Det vet jeg alt om, sier Judd Apatow. 

Les Dagbladets anmeldelse av filmen

Denne artikkelen står på trykk i dagens FREDAG

FREDAG: Denne artikkelen står på trykk i dagens FREDAG.
FREDAG: Denne artikkelen står på trykk i dagens FREDAG. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling