UTFORDRING: Store deler av «Ildfuglen» finner sted på Blindern, et av Norges minst seksuelle steder. - Jeg likte kontrasten i å prøve å skrive inn sexy scener mellom tørre bokhyller, sier Hedda Robertsen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
UTFORDRING: Store deler av «Ildfuglen» finner sted på Blindern, et av Norges minst seksuelle steder. - Jeg likte kontrasten i å prøve å skrive inn sexy scener mellom tørre bokhyller, sier Hedda Robertsen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

«... han fører skjeen med sorbé ned mellom lårene på henne»

Les utdrag fra Hedda Robertsens erotiske roman.

Les Cathrine Krøgers anmeldelse av «Ildfuglen».

Hete erotikktips.

(Dagbladet): For fire år siden ga Hedda Robertsen ut sin debutroman «Skutt i filler av Mads Mikkelsen». Boka ble en snakkis i pressen - det er ikke ofte en 21-åring våger å debutere med noe såpass vågalt som erotisk litteratur. 

Nå er hun tilbake med en mørkere, mer psykologisk, men minst like seksuell oppfølger: «Ildfuglen». Boka følger psykologistudenten Amalie og danseren Simone gjennom en helg full av intense, seksuelle erfaringer. En «sexodyssé», skriver forlaget. Jentene faller i hver sin romantiske felle. Mens den ene elsker så høyt at det blir selvutslettende, prøver den andre å overskride alle grenser for å få bukt med sitt indre mørke. 

- Da jeg skrev, var jeg blant annet opptatt av fangenskap, eksistensielt og fysisk, og hvorvidt underkastelse og hengivelse kan være en vei ut av det.

Kvalitetserotikk Frigjøring gjennom underkastelse. Temaet er aktuelt i en annen bok, den britiske bestselgeren «Fifty Shades», som kommer ut på norsk i dag. Robertsen har begynt å lese boka, men er skuffet.

- Jeg liker som regel å lese om underkastelse og sex, men språket i «Fifty Shades» er så dårlig, sier 25-åringen. 
Hun sammenligner bestselgeren med hennes store læremestere, Georges Bataille og Pauline Réage, som har mye av æren for at hun begynte å skrive erotisk overhodet.

- Mens Bataille skriver om erotikken fra et filosofisk, psykologisk perspektiv, skriver E. L. James bare underholdning. I E. L. James er det ingenting som overrasker.

Robertsen misliker at «Fifty Shades»-bøkene ikke våger å utfordre idealer om hva som er deilig. Å få det til å skurre litt.

SADOBØLGE: Hedda Robertsen har merket seg at sadosex plutselig har blitt populært. Men hun skrev sadistiske sexscener i god tid før «Fifty Shades»-bøkene tok av. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SADOBØLGE: Hedda Robertsen har merket seg at sadosex plutselig har blitt populært. Men hun skrev sadistiske sexscener i god tid før «Fifty Shades»-bøkene tok av. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- «Fifty Shades» blir for banal. Den er skrevet for å behage leserne sine. Jeg er mye mer inspirert av å gå til det ubehagelige. Sånn tror jeg man kan utfordre idealer om hva som er stygt og hva som er vakkert. Her kommer underkastelsen inn.

Belastet sjanger Den unge forfatteren har merket på kroppen at erotikk er en belastet sjanger.

- Jeg tror folk ser på det som mindre intelligent, eller mindre høyverdig. Folk spør meg ofte: «Skal du ikke snart skrive om noe annet?» som i «skal du ikke snart skrive noe ordentlig?» Jeg mener man kan skrive om hva som helst, bare man gjør det på en god måte.

Hun tror «Fifty Shades» kan gjøre folk mer åpne for erotikken, selv om den nok ikke vil gjøre sjangeren mer høyverdig.

I mellomtiden skriver hun om sex uansett.

- Det er et naturlig valg av motiv når du vil utforske smerte, destruktivitet og mørke, psykologiske motiver, sier Robertsen.