Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han forsvant og tok seg en røyk når det ble kjedelig under sending

Mange myter om tv-legenden Kjell Arnljot Wig. De fleste er sanne.

 FJERNSYNSLEGENDE:  Kjell Arnljot Wig, her fra oktober 1967, i forbindelse med programmet Åpen Post.  Foto: Ivar Aaserud, Aktuell, NTB Scanpix.
FJERNSYNSLEGENDE: Kjell Arnljot Wig, her fra oktober 1967, i forbindelse med programmet Åpen Post. Foto: Ivar Aaserud, Aktuell, NTB Scanpix. Vis mer

(Dagbladet): Seinere debattledere på norsk tv minnes avdøde Kjell Arnljot Wig (90) som en bauta i faget.

De kan prate om den kunnskapsrike, skarpformulerte og røykende tv-personligheten med det arrogante ryktet til det blir mørkt og lyst igien.

Her er kortversjonen til NRKs Ole Torp (63):

- Kjell Arnljot Wig har vært en stor, stor inpirasjonskilde for meg. Han skapte skole for intelligent tv. Jeg var ung da han var den store debattlederen på NRK, og jeg husker at det bokstavelig talt var folketomt i gatene de kveldene Kjell Arnljot Wig «innkalte» makteliten til Åpen post.

- Han var en mann av dannelse, som alltid holdt på at kunnskap er utgangspunktet  for å stille meningsfulle spørsmål, sier dagens debattveteran, Ole Torp, til Dagbladet.  

- Stort register
Han jobbet aldri sammen med Wig, men husker godt et langt intervju han gjorde med han i forbindelse med et jubileum i NRK Fjernsynet.

 I SORTHVITT - 1967:  Kjell Arnljot Wig i midten bak med programlederkollega Per Øyvind Heradstveit ved sin høyre side under Åpen post fra Centralteatret i Oslo 2. september 1967. Åpen post varte i tre timer, og temaet denne kvelden var spesialskoler som konsentrasjonsleire etter at forfatteren Arne Skouen (stående til høyre) hadde kommet med en slik anklage. Foto: Henrik Laurvik, NTB Scanpix.
I SORTHVITT - 1967: Kjell Arnljot Wig i midten bak med programlederkollega Per Øyvind Heradstveit ved sin høyre side under Åpen post fra Centralteatret i Oslo 2. september 1967. Åpen post varte i tre timer, og temaet denne kvelden var spesialskoler som konsentrasjonsleire etter at forfatteren Arne Skouen (stående til høyre) hadde kommet med en slik anklage. Foto: Henrik Laurvik, NTB Scanpix. Vis mer

- Da hadde han vært pensjonist og ute av rampelyset i mange år.  Flere på Marienlyst da var usikre på om han i det hele tatt ville stille opp. Han var kjent som en bestemt og til tider streng mann.

- Jeg husker vi ble tatt vennlig i mot, og at vi satt og pratet i hagen hans i Bærum i timevis om alt fra fjernsyn til rosedyrking. Han hadde et stort register av interesser. Han var opptatt av elementene i livet, som han sa.

- Rekker han ikke til knærne
Oddvar Stenstrøm (68), pensjonert nyhetsmann og debattleder, sist fra TV 2, er ikke i tvil om hvordan han skal rangere Kjell Arnljot Wig i rekken av debattledere på norsk fjernsyn.

- Han har vært et forbilde. Ikke bare var han en foregangsmann med sine skarpe og glitrende spørsmål.  Vi andre som har jobbet med dette etterpå, rekker han ikke en gang til knærne, sier Stenstrøm.

Da han jobbet i Dagbladet mellom 1970 og 1974, var Stenstrøm «utsendt» nesten hver eneste kveld Kjell Arnljot Wig ledet en fjernsynsdebatt.

Det pleide å bli den store snakkisen — og avisforside  - dagen derpå.

Åpent hus
- Det er mange myter om Kjell Arnljot Wig, og de fleste er sanne: blant annet at hans private, nybygde hus var åpent for publikum i helgene og at han rett som det var forsvant fra tv-skjermen under direktesendingen.

 I FARGER - 1999:  Kjell Arnljot Wiig som gjest hos Fredrik Skavlan i NRK-programmet "Underholdningsmaskinen" - sammen med Petter Nome. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet.
I FARGER - 1999: Kjell Arnljot Wiig som gjest hos Fredrik Skavlan i NRK-programmet "Underholdningsmaskinen" - sammen med Petter Nome. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet. Vis mer

- Han jobbet sammen med Frantz Saksvik da, og når det ble temperatur i debatten gikk Kjell Arnljot Wig ut i kontrollrommet for å røyke.

- Når han syntes det ble kjedelig i tv-ruta, gikk han inn igjen foran kamera, ofte uten å stumpe røyken. Akkurat det var det ikke mange som brydde seg om den gangen. De røykte jo på tv hele tiden, minnes Stenstrøm, som fortsatt leder debatter, men ikke på riksdekkende tv.

Sist var det en elbil-debatt i Oslo og neste gang en konferanse i Egersund.