TILTALT: Kunstneren Odd Nerdrum står i dag og i morgen tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for det. Her er han avbildet i 2001, liker før hans mye omtalte presseboikott.
Foto DALSNES/TOR ARNE Dagbladet
TILTALT: Kunstneren Odd Nerdrum står i dag og i morgen tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner uten å skatte for det. Her er han avbildet i 2001, liker før hans mye omtalte presseboikott. Foto DALSNES/TOR ARNE DagbladetVis mer

- Han fortalte at han hadde sin egen skattesak hengende over skuldrene, noe han syntes var tøft

Skattetiltalte Odd Nerdrum får støtte av vennen Arne Hjeltnes. I dag starter rettsaken mot kunstneren.

I dag og i morgen må Odd Nerdrum møte i Oslo tingrett - tiltalt for unndragelse av skatt og brudd på skatteloven. Ifølge aktoratet har den kjente kunstneren solgt bilder for 14 millioner kroner uten å skatte av det i perioden fra april 1999 til april 2003.

For to år siden vant gründer og tidligere programleder Arne Hjeltnes i retten mot skattemyndighetene, etter en seks år lang kamp i flere rettsinstanser. Da skattesaken sto på som verst, fikk han uventet støtte fra nettopp Nerdrum i form av et 30-siders dikt og lykkeønskninger over telefon.

Nå er rollene reverserte, og Hjeltnes ønsker kunstnervennen lykke til i den pågående rettstriden.

- Jeg vil si det samme til Odd som han sa til meg da det var som tyngst: «Du må ikke gi opp». Jeg håper og tror at det skal gå bra med min gode venn, sier Hjeltnes, som påpeker at han ikke kjenner detaljene i tiltalen mot kompisen.

Fikk skattegratulasjoner Nerdrum og Hjeltnes traff hverandre sist på Kastrup utenfor København for noen måneder siden.

- Det må være like før det ble tatt ut tiltale mot ham. Han gratulerte meg og syntes det var fantastisk at jeg vant min kamp mot skattemyndighetene. Han fortalte da at han fremdeles hadde sin egen skattesak hengende over skuldrene, noe han syntes var tøft, forteller Hjeltnes.

Når Nerdrum møter i retten i dag og i morgen, er det første gang på nesten ti år den eksentriske og mediesky Nedrum viser seg i den norske offentligheten. Etter at han forlot eksiltilværelsen på Island og flyttet tilbake til Norge igjen i 2007, har han og familien bodd mesteparten av tiden på gården Rødvik utenfor Stavern.

Hemmelig liv Ifølge VG har han også i all hemmelighet bodd i et herskapshus i en forstad utenfor Paris til 32 millioner kroner, kjøpt av kona Turid Spildos danske selskap Maison Lafitte ApS. Huset på 1100 kvadratmeter, med en privat park på 15 mål, bruker kunstneren ifølge avisa som vinterstudio og som lokaler der han tar imot lærlinger.

Hjeltnes håper påkjenningen i retten ikke kommer til å påvirke Odd Nerdrum som kunstner i negativ retning.

- Odd er en meget spesiell og veldig fantastisk maler som det norske kulturlivet trenger. Jeg håper bare ikke at dette vil gå ut over kunsten hans. Selv Odd Nerdrum blir en liten mann sammenlignet med de allmektige skattemyndighetene. Jeg føler et fellesskap med ham, noe jeg gjør med alle som må ta opp denne kampen. Jeg kommer til å følge med hvordan saken utvikler seg, sier den tidligere «Gutta på tur»-programlederen.

Ingen bilder Etter at Odd Nerdrum proklamerte at han aldri skulle snakke med norsk presse igjen i 2002, har han kun latt seg avbilde bakfra. Heller ikke i små YouTube-klipp, lastet opp på internett av Nerdrums barn, synes ikke ansiktet til den kjente maleren.

Nerdrums forsvarer, Tor Erling Staff, opplyser til Dagbladet at han i utgangspunktet heller ikke kommer til å la seg fotografere under rettsaken.

- Han kommer til å ta en endelig avgjørelse før rettsaken, men i utgangspunktet har han sagt at han ikke vil la seg fotografere, sier Staff, som ikke vil svare på noen spørsmål rundt selve tiltalen.

Strafferammen for forholdene Nerdrum er siktet for, er ubetinget fengsel i seks år. I tillegg risikerer han en straffeskatt på 8,4 millioner kroner. Politiadvokat Asbjørg Lykkjen sier imidlertid til Dagbladet at aktoratet ikke vil legge ned påstand om en så lang fengselsstraff.

- Hvis han blir dømt, risikerer han en lengre ubetinget reaksjon. Vi vil vurdere tidligere rettspraksis og hvordan retten utvikler seg, men vi kommer ikke til å legge ned påstand om seks år ubetinget fengsel, sier Lykkjen.

STØTTER VENNEN: Arne Hjeltnes avsluttet for to år siden en seks år lang rettstrid med Skatt Øst, som hadde utspring i at han hadde tatt opp et lån fra selskapet sitt. Den gang fikk han støtte av Odd Nerdrum. Nå er rollene reverserte. Foto: Kagge Forlag
STØTTER VENNEN: Arne Hjeltnes avsluttet for to år siden en seks år lang rettstrid med Skatt Øst, som hadde utspring i at han hadde tatt opp et lån fra selskapet sitt. Den gang fikk han støtte av Odd Nerdrum. Nå er rollene reverserte. Foto: Kagge Forlag Vis mer