EKSLUSIV PREMIERE: Her er første episode av den nye skandinaviske TV-serien Svartsjøen ekslusivt på Dagbladet. Video: Viasat Vis mer Vis mer

Se første episode av «Svartsjøen»:

- Han framstår som mutt, hemmelighetsfull og litt aggressiv. Jeg har spilt mange sånne gærninger før

Nils Ole Oftebro gjør det han kan best i skandinavisk storserie. 

(Dagbladet): Nils Ole Oftebro (71) er en av Norges mest brukte tv-skuespillere, men etter flere tiår i bransjen liker han fortsatt ikke å se seg selv på skjermen.

- Jeg er aldri hundre prosent sikker på hvordan jeg ser ut eller hvordan jeg virker. Jeg er ikke så glad i å se på meg selv, sier Oftebro til Dagbladet.

Torsdag har TV3 og Viaplays samarbeidsserie «Svartsjøen»premiere på Viaplay. «Svartsjøen» er et produkt av et større skandinavisk samarbeid.

I serien får vi se flere norske skuespillere i sentrale roller. Nils Ole Oftebro spiller rollen som vaktmesteren Erkki.

- Han fremstår nok som ganske mutt, hemmelighetsfull og litt agressiv. Jeg har spilt mange sånne gærninger før, sier han til Dagbladet.

Se eksklusiv førpremiere av første episode øverst i saken.

Samproduksjoner

VAKTMESTER: Nils Ole Oftebro spiller rollen som Erkki i den nye serien «Svartsjøen». Foto: TV3/Viaplay
VAKTMESTER: Nils Ole Oftebro spiller rollen som Erkki i den nye serien «Svartsjøen». Foto: TV3/Viaplay Vis mer

Oftebro har lang fartstid som skuespiller. Både i film, TV og på de store teaterscenene. Han forteller at det skandinaviske samarbeidet er mye av grunnen til at han takket ja.

- Ideen om et nordisk samarbeid med svenske, norske og danske skuespillere er en veldig flott ide. Jeg opplever at skandinavia er mye nærmere hverandre enn det vi er klar over, sier Oftebro.

Han har jobbet i både Sverige og Danmark som skuespiller før, og tror at samproduksjoner er en del av framtida.

- Det er ikke tre språk i Norge, Sverige og Danmark, det er tre dialekter som er bygget på det samme grunnlaget. Hvis vi klarer å lage samproduksjoner, så har vi et marked på 20 millioner mennesker, og det er ganske mye mer enn de fem millionene som bor i Norge, sier han og fortsetter:

-«Broen» er et eksempel. Og min sønn Jakob som spiller i København. Jeg tror det er fremtiden, og jeg håper det blir mer av det.

Historien i «Svartsjøen» er som følger: En gjeng svensker og dansker planlegger å kjøpe et gammelt hotell på fjellet. Det viser seg at hotellet har en nokså dyster fortid, og merkelige ting begynner å skje. Serien omtales som en krimserie, men inneholder også en del grøsserelementer.

- I grenseland

SAMARBEID: Norske, svenske og danske skuespillere bidrar til serien. Foto: TV3/Viaplay
SAMARBEID: Norske, svenske og danske skuespillere bidrar til serien. Foto: TV3/Viaplay Vis mer

Oftebro fullroser sine danske og svenske medskuespillere, og trekker fram danske Sarah-Sofie Boussnina, som spiller en av hovedrollene.

- Film handler veldig mye om hvordan man fotograferes. Sarah-Sofie, for eksempel, kan stå å ikke gjøre noe som helst, og er så interessant at hun bare blir sugd inn i bildet fordi hun er en blanding av fotogen og hemmelighetsfull, sier han og fortsetter.

- Noen er født skuespillere, andre ikke. Jeg på min side ligger litt i grenseland, så jeg må ofte spille litt mer og bruke erfaringen, mens andre får det gratis.

I skrivende stund har ikke Oftebro nye film eller serieoppdrag på plakaten. Han skal derimot spille i musikalen «Cabaret» på Oslo Nye med premiere i februar.

Kontrastene i rollene han spiller er store.

- Jeg spiller en gammel, syngende jøde. Hvis jeg får på meg en parykk kan jeg kanskje ligne litt på Einstein, sier han og ler.

Ble rammet av kreft

Han er ved god helse, og har flere titalls filmer, serier og teateroppsetninger bak seg. Likevel har også han opplevd å være syk.

For fire-fem år siden fikk diagnosen prostatakreft. I juni fortalte Oftebro åpenhjertig i et intervju med Dagbladet at han nektet å gjennomføre en behandling (krever innlogging) som kunne føre til at han mistet potensen. Oftebro fikk tips om en alternativ behandlingsform i Tyskland, og fikk behandling der på egen regning.

I ettertid av Dagbladets artikkel har Oftebro mottatt flere telefoner fra fortvilte mennesker i lignende situasjon.

- Jeg har fått flere reaksjoner. Flere har ringt, og de lurer på om det finnes flere behandlingsalternativer, hvor jeg fikk behandling og hvilke veier jeg gikk. Det er flere menn enn meg som lurer, men jeg har henvist dem til Radiumhospitalet, sier han.