KOMMENTARER

Han frigjorde Dagbladet

Arve Solstad er død. Han går inn i norsk pressehistorie som en av landets betydeligste redaktører.

RESPEKTERT OG INNFLYTELSESRIK: Arve Solstad var en svært respektert og innflytelsesrik redaktør for Dagbladet. Fredag 3. juni døde han. Her fotografert hjemme på Frogner i Oslo. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
RESPEKTERT OG INNFLYTELSESRIK: Arve Solstad var en svært respektert og innflytelsesrik redaktør for Dagbladet. Fredag 3. juni døde han. Her fotografert hjemme på Frogner i Oslo. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Han fornyet den politiske journalistikken, inspirerte nyhets- og kulturformidlingen og ble selv en stilskapende og prisbelønnet skribent.

Han var strategen som frigjorde Dagbladet fra partiet Venstre, han endret avisens format, og var en drivkraft i restruktureringen av eierskapet som gjorde det mulig å ta de investeringene som framtiden krevde.

Med folk som blant annet Gudleiv Forr, Arne Finborud, Per Vassbotn, Ragnar Kvam jr. og Andreas Hompland skapte han et landslag innen politisk journalistikk. Borten-regjeringens fall våren 1971 ble utløst av avisens reportasjer om statsministerens omgang med fortrolige dokumenter. Velgernes nei til EF året etter ble også fremskyndet av Dagbladets reportasjer. Resultatet skapte rystelser i partisystemet i landet. EF-tilhenger Helge Seip var tross alt fortsatt sjefredaktør i Dagbladet. Det bare virket som om Arve Solstad allerede hadde tatt over. Men dette var altså «Solstad-journalistikkens» store tid, og den pekte også ut den uavhengige retning for mange andre aviser.

Da han i 1973 tok over som sjefredaktør var det med solid støtte i staben og et stort engasjement for hele produktet - ikke bare den politiske reportasjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer