Han gikk undercover for å bli muslimhater

NRK-kolleger skydde Ludvig Løkholm Lewin.

FARLIGE MENINGER- Jeg ble usikker og følte meg alene. Folk på jobben unngikk meg i lunsjen. Det lærte meg at man ikke skal trekke seg unna folk med ekstreme meninger, men konfrontere dem. Isolasjon er det farligste, sier NRK-journalist Ludvig Løkholm Lewin som i en undercoverdokumentar «ble» muslimhater. Foto: Anders Grønneberg
FARLIGE MENINGER- Jeg ble usikker og følte meg alene. Folk på jobben unngikk meg i lunsjen. Det lærte meg at man ikke skal trekke seg unna folk med ekstreme meninger, men konfrontere dem. Isolasjon er det farligste, sier NRK-journalist Ludvig Løkholm Lewin som i en undercoverdokumentar «ble» muslimhater. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva skjer med omgivelsene dersom man får ekstreme meninger og blir radikalisert i en eller annen retning? Ludvig Løkholm Lewin (34) valgte «å bli» islamfiendtlig for å se ville se hvordan folk reagerte.

- Konsekvensene av mine meninger ble langt større enn jeg hadde forestilt meg, sier Lewin til Dagbladet.

Mistet venner

Ludvig Løkholm Lewin jobber til daglig i NRK P3s dokumentaravdeling. Han ville finne ut hvordan omgivelsene reagerte dersom han flagget mer høyreekstreme holdninger og ble muslimhater. I fem uker i våres ytret han seg kritisk til islam og innvandring på nettet, blant kolleger og venner.

- Bare mine sjefer i P3 i Trondheim visste at det var et prosjekt, og én kollega i redaksjonen i Oslo, sier han.

- Det ble mye tøffere enn jeg hadde trodd. Jeg følte at jeg mistet venner og bekjente, folk sluttet å hilse eller ble kranglete på fest, jeg ble stengt ute av folk på facebook. Familien ble også veldig fortvilet, sier Lewin.

- Ble isolert og ensom

Han kontaktet politiet og fikk en liste med klassiske bekymringstegn, enten det er snakk om ekstremisme på høyre- eller venstresiden. Han tok på seg en intolerant rolle og adopterte listas innhold med hatretorikk, fiendebilder og konspirasjonsteorier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer