Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump, malariamedisin

Han gir selv­medisinering et ansikt

Det overraskende er ikke nødvendigvis at Donald Trump tar malariamedisin, men at han sier det høyt - og på denne måten.

VIL KUTTE: President Donald Trump truer i et brev å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer». Bilder fra AP. Vis mer
Kommentar

Meldingen om at president Donald Trump har begynt å ta malariamedisinen hydroksyklorokin for å forebygge covid-19, føyer seg pent inn i mønsteret av nyheter fra Det hvite hus.

Det er ikke mulig å være sjokkert. Bråvendingene i håndtering av coronakrisen og de fleste andre saker er den eneste konstante faktoren i Trumps virke som president. Det er ikke tilfeldig. Uforutsigbarhet er noe Trump mener gir ham et overtak overfor omverdenen. Det er en lærdom fra forhandlingssituasjoner i forretningsverdenen som Trump har tatt med seg inn i verdens mektigste jobb.

Frie tøyler i business kan være nyttig, selv om det også er uklart i hvilken grad det har gitt uttelling for Trump. Hans personlige formue har vært notorisk overvurdert, og i åra før han stilte til valg, hadde tilgangen på kreditt tørket inn - bortsett fra hos Deutsche Bank, som fulgte en liberal utlånspraksis.

TAR MEDISIN: Trump avslørte på en pressekonferanse tirsdag at han tar malaria-medisin mot covid-19. Video: AP Vis mer

Som leder for verdens største økonomi og militærmakt er behovet for stabilitet en faktor som Trump ikke er interessert i å ta hensyn til.

Coronakrisen har vært en nærstudie i dette: de daglige pressekonferansene der presidentens helserådsgivere går nervøst rundt på tærne, utfallene mot presse og Verdens helseorganisasjon, skiftende råd om farlige behandlinger, regelrette falsum om testhyppighet i USA - for ikke å si den manglende håndteringen i innledende fase.

Trumps metode er å tillate seg hva som helst, ut fra en tanke om at uforutsigbarheten i seg selv er en styrke.

Dermed offentliggjorde han selv identiteten på den nære rådgiveren i Det hvite hus som hadde testet positivt for covid-19 - visepresidentens talskvinne Katie Miller, selv om mediene hadde unnlatt å skrive navnet av hensyn til personvern.

Og derfor sa han selv, under en rundebordskonferanse med toppsjefer for amerikanske restaurantkjeder mandag, at han hadde begynt å ta en daglig pille med hydroksyklorokin. Han håpet han kunne slutte med det snart, la han til. Men at folk burde få ta pillen hvis de ville.

Trump gir selvmedisineringen et ansikt.

Det overraskende er ikke nødvendigvis at han tar malariamedisinen, men at han sier det høyt - og på denne måten.

Medisinen har vært testet ut i mindre studier, uten dokumenterte resultater. Det er dermed ingen holdepunkter for å si at den er effektiv, men det pågår fortsatt kontrollerte studier for å undersøke dette nærmere.

Trump har også tidligere snakket varmt om malariamedisinen. Hans egne eksperter i US Food and Drug Administration (FDA), har derimot advart mot å bruke det i behandling mot covid-19 fordi det kan gi farlige forstyrrelser i hjerterytmen. Unntaket er i kontrollerte studier eller ved sykehus hvor pasienter er under oppsyn av leger.

Trump kan jo sies å være et særlig bevoktet tilfelle, som kan ha hyppig tilsyn av leger for å følge opp tilstanden hans.

Men når han tar til orde for at dette er noe det gjerne kan være generell adgang til, snakker han på tvers av tydelige medisinske råd fra offentlige myndigheter.

Trump undergraver egne helsemyndigheters advarsler, utstedt i påvente av dokumenterte effekter av et ellers risikabelt medikament, midt under en pandemi som har drept over 90 000 amerikanere. Det er totalt hensynsløst.

Dette peker mot et annet og ofte nevnt trekk ved Trumps presidentgjerning - hans uforpliktende forhold til fakta og ekspertise. Sånn må det være, hvis Trump skal få ha sitt spillerom. Det ene følger av det andre. Han kan ikke overraske og overrumple dersom han må forholde seg til etablerte sannheter. Ett sett med vitenskapelig dokumentasjon er tilsynelatende utbyttbart med et annet.

På denne måten er Trumps modus med på å undergrave ikke bare sitt eget lands posisjon og autoritet. Han bidrar også kraftig til å sabotere en allmenn politisk kultur som bygger på fakta, forskning og empiri. Det er et ideal som er skjørt og vanskelig å etterleve - enda mer når verdens mektigste mann daglig tar kraftige spadetak for å undergrave det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!