Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han gjorde amerikansk tv smartere og morsommere

Alle elsker David Letterman. Onsdag leder han sitt aller siste «Late Show».

LEVENDE LEGENDE: David Letterman takker for seg, etter 33 år som talkshow-vert. Onsdag sendes det aller siste «Late Show with David Letterman». President Barack Obama var nylig innom for å takke legenden for hva han betydd for det amerikanske folk. Foto: Scanpix
LEVENDE LEGENDE: David Letterman takker for seg, etter 33 år som talkshow-vert. Onsdag sendes det aller siste «Late Show with David Letterman». President Barack Obama var nylig innom for å takke legenden for hva han betydd for det amerikanske folk. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Glem Jay Leno, som takket av fra «The Tonight Show» i februar i fjor. Nå lager han kjedelige bilprogrammer på internett og er mislikt av de fleste kollegene i bransjen. Glem etterfølgeren Jimmy Fallon, med hans fnisete ablegøyer og nesegruse beundring for alle som havner i gjestestolen. Glem den stadig mer populære Graham Norton på den andre siden av dammen. Glem Jimmy Kimmel. Glem Jon Stewart og John Oliver, som driver en litt annen idrett. Glem også, om du ikke allerede har gjort det, den eksentriske og akkurat passe skrudde Conan O'Brien. Han ble skviset av Leno i 2010, og er nå forvist til kabelbransjens ytterste mørke, der han lager en såvidt blek utgave av sitt gamle programkonsept at nettmagasinet Slate forleden måtte spørre: hva skjedde?

Nei, det finnes bare en konge av late night. Det er David Letterman (68).

Med sin uslåelige miks av smartness, suveren komisk timing, goofy sjarme og slentrende, mistantropisk distanse til det meste, er Letterman tidenes beste talkshow-vert. Ingen over, ingen ved siden.

Letterman gjorde det tullete, det smale og det sære til mainstream tv-underholdning. Han bidro til å løfte komikerfagets status, og bedrev en form for subtil undegraving av grensene for akseptabel humor i den brede offentligheten.

I tillegg er han en mester med gjester. Gi ham en overtent Madonna som sier «fuck» 14 ganger, eller en Joaquin Phoenix som ikke sier noe som helst - Letterman takler det meste.

Men nå er det slutt.

Kongen abdiserer, etter 33 år. Letterman har holdt på så lenge at han henviser legenden og mentoren Johnny Carson til andreplass på lista over talkshowvertene som har vært lengst på tv. Onsdag går det aller siste «Late Show with David Letterman». I september overtar Stephen Colbert programlederpulten. 

Lettermans helt spesielle posisjon i amerikansk kultur- og underholdningsliv merkes på den formidable paraden av komikerkolleger, Hollywoodstjerner, rocklegender, politikere og andre som de siste ukene har stått i kø for å få delta i et av avslutningsprogrammene. Alle byr på varme, ektefølte hyllester til Letterman, og gir uttrykk for at vi nå mister noe vi trolig aldri vil så se igjen.

Da president Barack Obama stakk innom, var det åpenbart at beundringen var gjensidig. Uka før hadde førstedamen like godt tatt med seg marineorkesteret.

For noen tipper det helt over. Norm Macdonald, en komiker med mye av det samme skakke, humoristiske temperamentet som Letterman, måtte ty til tårene.

Vi er mange som er blitt glade i denne reserverte og pussige fyren. Den vanligvis temmelig skingrende og enerverende Adam Sandler sa det fint i en ektefølt og søt musikalsk hyllest til Letterman: You're the king of comedy/our best friend on TV.

Letterman, som ikke er fysisk med folk i utide, måtte gi Sandler to klemmer etterpå. Dagen etter var det en noe rusten Tom Waits som hadde spesialskrevet en rørende sang. Før han framførte den, ble han intervjuet av Letterman, med George Clooney sittende bak seg på skrivebordet. Der satt Clooney fordi han tidligere i programmet hadde lenket seg fast til Letterman med håndjern. «You're not going anywhere», insisterte Clooney.

Det er dessverre en stund siden «The Late Show» ble sendt på norsk tv. En slags redning er Lettermans egen YouTube-kanal, der det meste av kjendistunge høydepunkter fra innspurten dukker opp.

Du kan se Letterman og Oprah snakke om å røyke weed (før i tida, må vite). Du kan se Letterman og Julia Roberts kysse, slik de alltid gjør. Eller du kan se Letterman forsøke å vri seg unna å bli kysset av Howard Stern.  Eller du kan se Steve Martins videohyllest til sin gamle venn og kollega.

MENTOR: Letterman lærte faget av Johnny Carson. I dag er han den eneste som har ledet talkshow på tv lenger enn Carson. Foto: Scanpix
MENTOR: Letterman lærte faget av Johnny Carson. I dag er han den eneste som har ledet talkshow på tv lenger enn Carson. Foto: Scanpix Vis mer

Og du kan se Paul Shaffer, Lettermans trofaste og overkvalifiserte musikalske sidekick, mimre om sine musikalske favorittgjester, James Brown og Bob Dylan. (Browns opptreden fra 1982 kan du se her.)

Letterman var aldri en folkets mann på samme måte som Jay Leno. Humoren var for sær og smart, tonen med gjestene for sløy og innforstått. Men monologen han holdt da han gikk på lufta igjen seks dager 11. september 2001, vant ham mange nye venner i det amerikanske folk. At han mistet en del av sin komiske edge med åra, vil nok de fleste tilgi.

Høydepunktente har vært mange. Variety har sine topp 10-øyeblikk her. I et intervju med Howard Stern nylig dukket den eksentriske komikeren og performancekunstneren Andy Kaufman (1949-1984) opp som Lettermans egen favorittgjest. Og han var unektelig en som skilte seg ut.

Noen norske gjester har det også vært: Maria Mena, Nico & Vinz, Liv Arnesen, Mona Grudt, Sissel Kyrkjebø (to ganger), og Sondre Lerche (to ganger). Her er Lerches andre opptreden, i 2011.

Nå blir Letterman borte fra tv-skjermene, for å bli den eldste pappaen på sønnen Harrys baseballtrening. Det blir en overgang, for å si det mildt.

Det aller, aller siste showet sendes onsdag, og skal i følge ryktene bli noe helt utenom det vanlige. Morgendagens episode, den neste siste, tegner også til å bli minneverdig. Bill Murray kommer, og Bob Dylan er musikalsk gjest.

Såpass bør det være når legenden David Letterman skal takkes av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!