Anmeldelse Film «Den sorte jord»

Han gjorde det ingen andre våget

Dette er en film om en mann som du og jeg burde visst mer om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Det er nok av glemte skjebner fra historien som er verd å trekke frem og gi ny oppmerksomhet. «Den sorte jord» handler om en ung mann som definitivt og uten tvil er en av disse. Det skulle ikke mye research til før jeg tenkte at Gareth Jones var en jeg definitivt burde hørt mer om tidligere.

Jones var den unge, walisiske journalisten som ble den første som rapporterte om de menneskepåførte sultkatastrofene i Stalins Sovjet for vestlige lesere. Han ble motarbeidet og latterliggjort av New York Times’ korrupte korrespondent, som benektet at Stalins folk sultet, og døde kort tid etter, lenge før han hadde fått oppreisning.

Uhyggelig dekadanse

Dette høres ut som et dystert utgangspunkt for en film, men regissør Agnieszka Holland holder det hele lett og stramt ved å låne grep fra thrillersjangeren. Scenene der Jones (James Norton) kommer til Moskva og i likhet med andre vestlige tilreisende blir invitert på dekadente fester, samtidig som han aner at det settes klare grenser for dem, har en god uhygge.

Dessverre gjør også thrillergrepene at «Den sorte jord» iblant oppleves som litt lettvint og overfladisk. Folk snakker for åpent på for offentlige steder om sensitive ting, og snevet av romantikk mellom Jones og den mer radikale journalisten Ada (Vanessa Kirby) virker noe påklistret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer