SERIEMORDER: Jeffrey Dahmer var en amerikansk seriemorder og sexforbryter. Filmen »My Friend Dahmer» er basert på boka med samme navn, og skildrer Dahmers liv på High School, like før han begynte å drepe. Video: FilmRise Vis mer Vis mer

«My Friend Dahmer»

Han hadde en spesiell interesse for døde dyr. Ingen ante at det var et varsel om det grusomme han kom til å gjøre senere

Jeffrey Dahmer er en av tidenes verste seriemordere.

(Dagbladet): En ung mann er hos legen for helsesjekk og får beskjed om at han virker sunn og frisk.

- Men hva med hva som skjer i en pasients hode? spør mannen legen.

I traileren til filmen «My Friend Dahmer», som kommer til høsten, får vi se den samme, unge mannen stå bak buskene hvor han spionerer på en uvitende joggende mann i nabolaget. Den unge mannen passer ikke inn i det sosiale miljøet på ungdomsskolen og han har en spesiell interesse for døde dyr.

Mannen er Jeffrey Dahmer, som senere i sitt liv skal bli kjent som en av verdens verste seriemordere. Flere av ofrene hans ble utsatt for nekrofili og kannibalisme, og Dahmer ble kjent som «The Milwaukee Cannibal».

VANSKELIG UNGDOM: Skuespiller Ross Lynch spiller massemorder Jeffrey Dahmer i hans unge år. FOTO: FilmRise
VANSKELIG UNGDOM: Skuespiller Ross Lynch spiller massemorder Jeffrey Dahmer i hans unge år. FOTO: FilmRise Vis mer

Lurte politiet

Til tross for Dahmers grufulle handlinger ble han oppdaget ved en tilfeldighet, skriver TIME.

Gjennom sin drapsodyssé plukket Dahmer opp sine ofre på homsebar, tok dem med seg hjem og dopet dem før han drepte dem. Deretter hadde han sex med likene, før han parterte dem. I en periode drepte han én mann i uka, og dokumenterte sine groteske handlinger med et polaroidkamera.

Selv om Dahmer hadde sittet i fengsel i 10 måneder på grunn av et overgrep mot en 13 år gammel asiatisk gutt i 1988, ble han ikke fulgt opp av politiet etter at han ble løslatt. Politiet dro aldri på besøk til hjemmet hans slik de burde ha gjort.

Ved et tilfelle fant to kvinner en blodig, naken asiatisk gutt på gaten. En mann, som kvinnene trodde må ha vært Dahmer, overbeviste politiet om at gutten var hans homoseksuelle partner. Saken ble ikke etterforsket. Den 14 år gamle gutten viste seg senere å være den asiatiske gutten som Dahmer hadde forgrepet seg på i 1988.

Fant kroppsdeler

Det var ikke før 32 år gamle Tracy Edwards løp nedover en gate i Milwaukee med håndjern dinglende fra det ene håndleddet i 1991, at Dahmer ble oppdaget. Edwards fortalte politiet at Dahmer hadde prøvd å drepe ham. Dahmer lot seg arrestere uten kamp.

I leiligheten hans fant politiet kroppsdeler og hoder i kjøleskap og fryser. I en kjele fant de noe som kunne være oppløste hender og mannlige kjønnsorganer.

ARRESTERT: Jeffrey Dahmer etter at han ble arrestert i 1991. Foto: Scanpix
ARRESTERT: Jeffrey Dahmer etter at han ble arrestert i 1991. Foto: Scanpix Vis mer

Dahmer fikk i 1992 15 livstidsdommer for drapene på 17 gutter og menn mellom 1978 og 1991 - hvorav mange involverte både nekrofili og kannibalisme.

Amerikaneren rakk riktignok ikke å sone så lenge da han i 1994 ble drept av sin medfange, Christopher Scarver. Dahmer skal ha oppført seg svært provoserende for medfanger og fangevoktere. Ifølge Scarver skal han blant annet ha formet maten sin som menneskelige kroppsdeler.

Grøssende

- Jeg møtte to av vennene mine, Mike og Neal, som begge var medlemmer av min indre sirkel på videregående skole. Vi traff hverandre i Neals hus, som lå 200 meter fra Dahmers barndomshjem. Det var fortsatt gul polititape rundt huset og rettsmedisinere og etterforskere var fortsatt på jakt etter beinfragmenter på eiendommen, forteller John «Derf» Backderf, til Publishers Weekly. Backderf har skrevet tegneserieboka som filmen «My Friend Dahmer» er basert på,

Ingen av vennene hadde sett Dahmer siden skoletida og var urolige og desorienterte etter nyheten om arrestasjonen av Dahmer i 1991.

- Vi delte historier fra ungdomstiden. Jeg fikk høre ting jeg aldri hadde hørt før. De gangene vi traff hverandre i årene etter skolen, dreide samtalene seg ofte mot Dahmer og hva som hadde skjedd med ham. Vi lo ofte av gamle historier, forteller han.

Kunne vært unngått?

Historiene, som fram til da hadde virket meningsløse, fikk en ny betydning for vennene.

- De fikk en grøssende betydning. Hver av oss hadde også historier vi ikke hadde delt før fordi de virket tilfeldige eller meningsløse. Også disse fikk en ny betydning og var verdt å fortelle, sier Backderf.

I lys av historiene fra ungdomstida var det ifølge Backderf ikke uungåelig at Dahmer skulle bli en seriemorder.

- For meg virker det som om hvert avgjørende øyeblikk på hans vei mot avgrunnen kunne ha vært unngått hvis voksne hadde grepet inn, sier han.