Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han hadde trolig ikke fått mye sex i det siste, og var litt gretten

Forfatter ble lagt i jern på Gardermoen.

DÅRLIG BEHANDLET: Forfatter Øyvind Hånes er ikke fornøyd med behandlingen han fikk av politiet på Gardermoen. Foto: Tom Martinsen/ Dagbladet
DÅRLIG BEHANDLET: Forfatter Øyvind Hånes er ikke fornøyd med behandlingen han fikk av politiet på Gardermoen. Foto: Tom Martinsen/ Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) - Når du blir lagt i håndjern blir du påført et instrument som tar deg ut av denne verden. Det er veldig nedverdigende, sier forfatter og musiker Øyvind Hånes til Bergens Tidende.

I går skulle poeten, som tidligere har vært nominert til Nordisk Råds litteraturpris, opptre under et litteraturarrangement i Bergen. Etter at han ble stoppet av politiet, og lagt i håndjern på Gardermoen ble det derimot endring i planene. 

- Frekk i kjeften
Forfatteren forteller at han var tidlig ute på flyplassen, og satt i avgangshallen med en boks øl og forberedte seg til arrangementet da to polititjenestemenn kom bort til han.

- Den feilen jeg gjorde, var at jeg ble litt vittig i kjeften. De mente at jeg utgjorde en risiko, og da fortalte jeg at jeg var en forfatter som skulle til Bergen, og lurte på hvorfor de var der.

Forfatteren avsluttet med å spørre polititjenestemennene hvorfor de ikke heller var i Årdal - med klar referanse til at politiet ikke kom fram i tide til busskapringen mandag.

Ble sluppet fri
- Jeg vet at jeg var frekk i kjeften, og de tok hevn ved å legge meg i håndjern med armene på ryggen. Den ene politimannen var på min alder. Han hadde trolig ikke fått så mye sex i det siste og var kanskje litt gretten, sier Hånes til Bergens Tidende.

Poeten ble ført inn i en politibil, og kjørt til politikammeret på Lillestrøm. Etter to timer ble Hånes sluppet fri, men rakk ikke flyet til Bergen og måtte derfor avlyse den planlagte litteraturkvelden.

Mange skjerper seg
Vaktsjef Tommy Lorentzen ved Gardermoen politistasjon ønsker av personvernshensyn ikke å kommentere denne konkrete hendelsen.

Han understreker likevel at politiet har faste rutiner når det kommer til håndtering av alkoholpåvirkede personer.

- Vi får ofte melding om at folk er rusa. Når vi sjekker dette, må vi vurdere om folk kan ta vare på seg selv. Mange skjerper seg når politiet kommer, men noen tar ikke til seg det politiet sier. Lager de en scene eller blir provoserende kan de bli anholdt, understreker Lorentzen