Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Han har demonstrert grensene for ytringsfrihet i Tyskland - endelig!

Satirekrigen mellom Tyskland og Tyrkia berører to viktige spørsmål.

FYRSTELIG FORNÆRMELSE: Den tyske komikeren Jan Böhmermann har «bevisst fornærmet» Tyrkias president Erdogan. Foto: DPA / NTB Scanpix
FYRSTELIG FORNÆRMELSE: Den tyske komikeren Jan Böhmermann har «bevisst fornærmet» Tyrkias president Erdogan. Foto: DPA / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor dypt er Tyskland og Angela Merkel villig til å bøye seg for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan for å få bistand til å tøyle flyktningstrømmen? Og - hvor fri er satiren i et land som bekjenner seg til ytringsfrihet?

Selv etter den grundig debatterte bakgrunnen for Charlie Hebdo-tragedien er det fortsatt uklart hvor grensene for satire går i Europa. Det er bare to år siden Norge avskaffet loven mot majestetsfornærmelse. I Tyskland finnes det - riktignok slumrende - paragrafer i straffeloven som forbyr fornærmelser mot utenlandske statsoverhoder. Men det er bare henstilling fra en utenlandsk regjering som åpner for etterforskning av slike saker.

Mye tyder på at komikeren Jan Böhmermann ønsket å teste ut begge spørsmålene da han framførte diktet «Schmähkritik» (ærekrenkelse) i talkshowet Neo Magazine Royale på den statlige tyske TV-kanalen ZDF 31. mars. Foran det tyrkiske flagget og et portrett av Erdogan beskyldte komikeren ham for å undertrykke minoriteter, sparke kurdere og slå kristne. Men ikke bare det; den tyrkiske presidenten gjør slikt mens han ser på barneporno og ellers har seg med sauer og geiter.

I talkshowet bruker Böhmermann diktet til å beskrive forskjellen på satire og faktiske injurier. Så Angela Merkel har nok helt rett når hun kaller satiren «bevisst fornærmende». Spørsmålet er bare hvor klokt det var av henne å bruke denne karakteristikken i et forsøk på å berolige de tyrkiske myndighetene. Diktet er nå fjernet fra ZDFs nettside. Til Deutsche Welle har Böhmermann uttalt at han har «demonstrert grensene for satire i Tyskland - endelig!»

Foranledningen til satirekrigen er en musikkvideo som ble sendt på en annen TV-kanal tidligere i mars. Under tittelen «Erdowie, Erdowo, Erdogan» henges den tyrkiske presidenten ut for å kneble pressen og for å støtte IS-krigerne i Syria. Videoen medførte at Tysklands ambassadør til Ankara ble innkalt på teppet. Da forfektet de tyske myndighetene retten til å bedrive satire. Men ikke nå.

Saken mot Böhmermann og ZDF utgjør en ny omdreining. Tyrkias ambassadør til Berlin har sendt en såkalt diplomatisk note til tysk UD med krav om straffeforfølging. Spørsmålet folk stiller seg i Tyskland er hvorfor Merkel overhodet har kommet med en innrømmelse overfor et regime som styres av en president som knapt viser annet enn forakt for ytringsfrihet. En president som bare siden 2014 har straffeforfulgt mer enn 1800 tyrkiske opposisjonspolitikere og journalister for fornærmelser.

Tyrkias praksis nærmer seg monarkiet Thailand der flere utenlandske borgere er straffet for majestetsfornærmelse. Der fengsles folk for å ha fornærmet kongens hund.

Hele Norges coronakart