Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han har endret vårt syn på jødisk identitet

Prestisjefull pris til mannen bak «tidenes mest skitne bok».

POPULÆR PRISVINNER: Philip Roth fikk i dag den prestisjefulle Man Booker International Prize, som deles ut annethvert år.. Foto: SCANPIX / AP Photo/Richard Drew
POPULÆR PRISVINNER: Philip Roth fikk i dag den prestisjefulle Man Booker International Prize, som deles ut annethvert år.. Foto: SCANPIX / AP Photo/Richard Drew Vis mer

(Dagbladet): Den amerikanske forfatteren Philip Roth (78) danket ut en tung nominasjonsliste med kjente forfattere da han i dag vant den prestisjefulle Man Booker International Prize 2011.

Han er den fjerde forfatteren som får prisen, som deles ut annethvert år.

- Gjenopplivet fiksjon
I år var blant andre John le Carré, Phillip Pullman og David Malouf nominert.

- I over 50 år har Philip Roths bøker stimulert, provosert og begeistret et enormt og fortsatt økende publikum. Hans fantasi har ikke bare endret vårt syn på jødisk identitet, den har også gjenopplivet fiksjon - på generell basis, ikke bare amerikansk, sa juryformann Rick Gekoski da han annonserte vinneren under Sydney Writers Festival i dag.

Han påpekte at Roth har startet skrivekarrieren på et høyt nivå, og deretter bare blitt bedre.

- Jeg håper at denne prisen vil gjøre at flere lesere rundt om i verden oppdager arbeidet mitt. Dette er en stor ære, og jeg er svært glad for å motta prisen, sa Roth i en videosnutt som ble vist på festivalen etterpå.

Tidenes mest skitne bok?
Prisvinneren debuterte med «Goodbye, Columbus» i 1959, som han fikk National Book Awards for. Ti år senere fikk han sitt store gjennombrudd med bestselgeren «Portnoys besværlige liv», som var svært kontroversiell da den kom ut, blant annet på grunn av eksplisitte seksuelle skildringer.

Magasinet The New Yorker omtalte den som «den skitneste boka som noen gang er skrevet», ifølge avisa the Guardian.

Han har flere ganger vært favoritt til å vinne nobelprisen i litteratur, og har også vært nominert til Man Booker International flere ganger tidligere.

Prisen er på omkring 600 000 norske kroner, og går til et betydelig skjønnlitterært forfatterskap, som enten er skrevet på eller oversatt til engelsk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media