- Han har et helt eget lys i språket

Lars Amund Vaage minner oss på hvorfor vi trenger skjønnlitteratur.

ÆRLIG: Forfatter Lars Amund Vaage har skrevet en tankevekkende og personlig roman som lever lenge i leseren. Foto: ERLING HÆGELAND
ÆRLIG: Forfatter Lars Amund Vaage har skrevet en tankevekkende og personlig roman som lever lenge i leseren. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: G kan ikke snakke. Jo, noen ord kan hun. Døra, pappa, synge. Men hun vet ikke hva orda betyr. Hun sanser alt like sterkt, like svakt; ler med hele kroppen før hun bykser av gårde. På gode dager kan hun dra opp glidelåsen selv. På dårlige dager tar tårene overhånd. G er en voksen kvinne som har levd hele livet under autismens nakkegrep. G er også dattera til han som skriver.

«Eg tenkte på G kvar dag, men eg snakka aldri om henne til andre enn dei næraste», forteller forfatteren. Han bestemmer seg for å skrive om henne.

Tabubelagte tanker «Syngja» er en dypt personlig roman skrevet i moll. Vaage skisserer opp uforpliktende dager som ung bussjåfør på snirklete vestlandsveier, møtene mellom et forelska par i en kjellerleilighet. Graviditet og fødsel. Den snikende bekymringen over at noe er galt med babyen. Diagnosen. G som våkner midt på natta og stormer leende rundt i huset — foreldrenes reservebatterier på lavbluss: «G tok tida frå oss og innførte ei ny tid». Opplæringen, far og datters mange skogsturer: han legger hånda på stein, trestamme, mose — forklarer navnene. Hun kikker på ham, smiler lurt. Men ingen ord vil komme. Han tenker at det var best om hun var død. For hva slags liv har hun egentlig?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer