Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han har fortsatt ikke fått lønn for denne rollen

Denne uka kommer oppfølgeren. - Provoserende, sier Anders Danielsen Lie.

KINOSUKSESS: Men Anders Danielsen Lie (til venstre) og mange av de andre medvirkende i «Tomme tønner» savner fortsatt lønna si, samme uke som oppfølgeren er premiereklar. Foto/Copyright: Jo Bergersen/Euforia Film
KINOSUKSESS: Men Anders Danielsen Lie (til venstre) og mange av de andre medvirkende i «Tomme tønner» savner fortsatt lønna si, samme uke som oppfølgeren er premiereklar. Foto/Copyright: Jo Bergersen/Euforia Film Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det er ganske provoserende at de har laget en oppfølger før de har betalt ut fulle honorarer for den første filmen, sier Anders Danielsen Lie.

Han er en av skuespillerne som spilte i «Tomme tønner» i fjor, og har utestående over 64 000 kroner for jobben han gjorde.

Det utgjør tredjedel av det totale honoraret Danielsen Lie skulle få for innsatsen som hiphopgangsteren «Nico».

Fredag er det premiere på oppfølgeren, «Tomme tønner 2». Det skjer før produsentene har betalt over 20 av de medvirkende filmarbeiderne lønn for den første filmen, som kom i fjor, skriver VG og Aftenposten i dag.

- Vi har driti oss ut I tillegg til mange andre i staben jobbet Danielsen Lie på såkalt arbeidskreditt, som innebærer at utbetalingene kommer først når filmen har solgt et visst antall kinobilletter og DVD'er.

Ifølge Norsk Filmforbund bør dette målet forlengst være nådd, men det skyldes ifølge produsenten kommunikasjonssvikt.

Kjetil Omberg i Tappeluft Pictures sier til Dagbladet at filmen fortsatt ikke har gått i overskudd, tross hele 118 000 solgte kinobilletter og over 60 000 DVD- og Bluray-plater.

- Vi har driti oss ut på kommunikasjonen, og det er synd. Men de to «Tomme tønner»-filmene er separate prosjekter med hvert sitt investoroppsett og kan derfor ikke ses i sammenheng, sier Omberg, som hevder Tappeluft Pictures innen fredag vil betale ut det de medvirkende i den første filmen foreløpig har krav på.

Brøkdel Det utgjør imidlertid bare 7,7 prosent av kravene.

Omberg viser til at et uavhengig advokatfirma nå er hyret inn for å overse utbetalingene for selskapets filmproduksjoner, som også omfatter «Hjelp vi er russ» og «Hjelp vi er i filmbransjen», som kommer seinere i år.

Skuespiller og komiker Zahid Ali spiller i «Tomme Tønner» 2. Han kjenner seg ikke igjen i betalingsrotet og har fått lønn for skuespillerjobben allerede.

- Jeg har flere prosjekter på gang med det samme produksjonsselskapet. Jeg har fått lønna mi for den jobben jeg har gjort. Jeg har bare gode erfaringer med dem, sier Zahid Ali til Dagbladet.

Fikk løfte om penger i kveld Kort tid etter at Dagbladet tok kontakt med Anders Danielsen Lie i ettermiddag, fikk han beskjed om at pengene er på vei til hans konto. Skuespilleren sier likevel han er blitt skeptisk til å jobbe for norske filmer på krita.

- Jeg synes det er bra at noen lager film uten offentlig støtte i Norge, men slik det er gjort med Tomme Tønner er ikke veien å gå. Jeg vil være tilbakeholden med arbeidskreditt i framtida, da skal det være et prosjekt jeg virkelig brenner for. Dette var jo til alt overmål et svært kommersielt prosjekt, sier han.

Når Danielsen Lie overlot «Nico»-figuren til Jeppe Beck Laursen i «Tomme tønner 2», var det imidlertid ikke på grunn av manglende lønn.

- Jeg takket nei til filmen fordi jeg ikke hadde tid - og fordi jeg ikke synes manuset var godt nok, sier han.

HAR IKKE TJENT PENGER: Selv om «Tomme tønner» ble sett av 118 000 på kino og har solgt godt på DVD, skal filmen ikke ha generert noe overskudd. Foto/Copyright: Jo Bergersen/Euforia Film
HAR IKKE TJENT PENGER: Selv om «Tomme tønner» ble sett av 118 000 på kino og har solgt godt på DVD, skal filmen ikke ha generert noe overskudd. Foto/Copyright: Jo Bergersen/Euforia Film Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!