Han har gitt ut «Lolita» baklengs

Bokhøstens mest originale?

UTRADISJONELL: Audun Mortensens nye «Roman» er av det utradisjonelle slaget. Det må også kunne sies om forlagets pressebilde av ham. Foto: FLAMME FORLAG
UTRADISJONELL: Audun Mortensens nye «Roman» er av det utradisjonelle slaget. Det må også kunne sies om forlagets pressebilde av ham. Foto: FLAMME FORLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| «'Lolita' vil aldri opphøre med å sjokkere,» skriver Brian Boyd i andre bind av sin biografi over Vladimir Nabokov, «The American Years» (1991). «Lolita» forteller om en voksen manns erotiske besatthet av sin 12 år gamle stedatter. Boka kom ut på det sagnomsuste forlaget Olympia Press i Paris i 1955. I USA ble romanen utgitt tre år seinere, med påfølgende skandale. Nytt oppstyr fulgte etter Stanley Kubricks filmversjon i 1962. Historien er seinere blitt teater, opera, poplåter, enda en spektakulær film og utgangspunkt for litterære nyskrivinger.

«Lolita» er dessuten blitt et begrep som gir helt spesielle assosiasjoner og brukes i alt fra pornoindustrien til popkulturen.

Vladimir Nabokov var allerede en verdenskjent dikter da romanen kom ut. Men den gjorde ham mer både berømt og beryktet. Aldri hadde noen moderne dikter trengt dypere inn i det kontroversielle temaet seksuell tiltrekning mellom voksne og barn. Spekulativ er den likevel ikke. Samtidig som den åpner en avgrunn i menneskesinnet, er den en uhyre avansert roman. Brian Boyd skriver at den rykker leseren «ut av balanse, linje for linje, side for side». Dette dypt originale stilistiske mesterskapet veksler fra poesi til komikk og har fått mange avleggere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer