- Han har ikke fått dreisen på romaner fordi han har et litt pompøst og forblommet språk

Til høsten lanserer Ari Behn ny, todelt bok om en mannlig forfatter og asylsøker på flukt i Norge.

NY ROMAN:  Til høsten kommer Ari Behn med sin nye roman «Skyt meg, elsk meg» gjennom Kolon forlag. Dagbladets anmelder mener det er «foruroligende» at Behn skal skrive om en mannlige forfatter i Paris. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
NY ROMAN: Til høsten kommer Ari Behn med sin nye roman «Skyt meg, elsk meg» gjennom Kolon forlag. Dagbladets anmelder mener det er «foruroligende» at Behn skal skrive om en mannlige forfatter i Paris. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Til høsten kommer forfatter Ari Behn med en ny, todelt bok, «Skyt meg, elsk meg», hans første roman siden «Vivian Seving» i 2009.

«Skyt meg, elsk meg har to ulike blikk på utenforskap, identitet, tilhørighet - og på Norge og det norske», skriver Kolon forlag om romanen, som er «stramt komponert» over 120 sider.

Les Dagbladet Magasinets portrett av Ari Behn her.

Menn i nye land Den ene delen handler om en ung, mannlig asylsøker som får avslag på asylsøknaden etter fem år, og deretter velger å leve et liv på rømmen i Norge. «Flukten fører ham gjennom hele Norge, og han treffer en rekke ulike mennesker og havner i akutte situasjoner og ser landet med den utenforstående blikk», skriver forlaget.

Den siste delen av boka handler om en norsk mannlig forfatter bosatt i Paris, hvor han «tenker gjennom situasjonen i hjemlandet». 

 - Dette høres foruroligende ut. Ari Behn er best når han skriver kortfattet og ikke blander seg selv inn i historien, sier litteraturanmelder i Dagbladet, en spøkefull Cathrine Krøger, som presiserer at hun ikke har lest eller vil dømme romanen før den kommer ut.

- Forblommet språk  Behn har tidligere bodd i England, Danmark, Nord-Norge og Moss, og i april i år ble det klart at han og prinsesse Märta Luise vil ta med seg de tre døtrene og flytte til London til høsten.

De siste årene har Behn konsentrert seg om noveller og et teaterstykke ved Roagaland teater, og Krøger mener romanen lett kan bli «selvbiografisk» siden Behn nå skriver om en mannlig forfatter i Paris.

- Til nå har han ikke helt fått dreisen på romaner fordi han har et litt pompøst og forblommet språk. Han er en selvbevisst mann, og iscenesettende forfattere burde holde seg langt unna fortellerstemmer. Jeg ville gledet meg til en kortprosabok, sier hun videre.

Krøger skrev i sin anmeldelse av Behns siste novelle, «Talent for lykke» fra 2011, at «hadde vi kastet terninger på bøker i denne avisa, så hadde Ari Behn fått sin sekser nå.»

Hun mener Behn gjorde lurt i å gå tilbake til redaktør Bjørn Aagenæs og Kolon forlag, etter en runde «med noen sprikende romaner på Gyldendal».

Trendy med politikk Det er for tiden er «trendy» at forfattere skriver politisk orientert litteratur, mener Krøger.

- Selvsentrert forfatteri hadde sitt høydepunkt i Klausgård, og nå ser det ut til at forfatterne skriver mer politisk. Det er sympatisk av Behn å skrive om asylpolitikk.

Romanene er planlagt utgitt i høst, men Kolon Forlag vil ikke gå ut med noen endelig dato.