Han har klekket ut en ny, god mordgåte

Men litt mye samlivsproblemer i Hans Olav Lahlums nye roman.

LAHLUMS FEMTE:  Ny retrokrim fra den hardtarbeidende historikeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LAHLUMS FEMTE: Ny retrokrim fra den hardtarbeidende historikeren. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Kolbjørn K2 Kristiansen, drapsetterforsker ved Oslo politikammer, får en usedvanlig kompleks sak i fanget. Året er 1972. Forhandlingene mellom Norge og Sovjetunionen om delelinjen i Barentshavet går mot slutten. Noen dager før avtalen skal undertegnes, blir en fremtredende utenrikspolitiker stukket ned på åpen gate på Majorstua.

En ung gutt blir pågrepet med mordvåpenet i hendene, men er det han som har gjort det? Motivet kan være storpolitisk. Men det kan også være privat. Etterforskningen viser at offeret var et kameleonmenneske, en mann med mange ulike ansikter.

Lahlum og Macdonald

Den femte romanen om K2 er holdt i samme tone som de foregående. Som disse er også denne tilegnet et av Lahlums forbilder i sjangeren. Denne gangen er det amerikaneren Ross Macdonald som blir tildelt æren. Hvorvidt Lahlum også har forsøkt å skrive boken i hans ånd er litt uklart, men det er flere tydelige likhetstrekk.

Som Macdonald ofte gjorde, lar Lahlum krimgåten ha sitt opphav i en rik og mektig familie som preges av maktkamp, fortielse og en uavklart fortid. Som Macdonalds etterforsker Lew Archer lar Lahlum sin helt K2 i jeg-form geleide leseren gjennom handlingen, som nesten utelukkende består av avhør. Det er disse samtalene og K2s forutgående og påfølgende refleksjoner rundt dem som driver historien framover.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer