FOR STERK: Demonstrantene i Kiev ser ut til å vinne skjebnekampen mot presidenten. AFP PHOTO/BULENT KILIC Scanpix
FOR STERK: Demonstrantene i Kiev ser ut til å vinne skjebnekampen mot presidenten. AFP PHOTO/BULENT KILIC ScanpixVis mer

Han har lenge gått baklengs mot avgrunnen. Nå er fallet nært forestående

Janukovitsj skjelver, skriver Morten Strand.

Kommentar

Vi følger opptøyene i Ukraina direkte.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den nye fredsavtalen mellom regjeringen og opposisjonen i Ukraina vil være bra for landet, den vil kunne spare mange liv. Men en avtale om våpenhvile er ikke det største poenget i det politiske dramaet som nå utspiller seg i den ukrainske hovedstaden. Poenget er at Janukovitsj har tapt, med eller uten avtale.

Tegn i tida Det er mange tegn i tida. Et er alle regimets ledende menn som nå forlater Ukraina med familie og alt de har av panger, aller helst i kofferter med cash, siden et av EU straffetiltak er å stenge bank-kontoene til dem som på noen måte er ansvarlige for volden mot demonstrantene. På en flyplass i Kiev skal antallet charter-fly være tre-doblet i går og i dag.

De fleste av rottene som nå forlater det synkende skip gjør det bakveien. Men det er også noen som gjør det åpent. I natt skal 36 parlamentsmedlemmer i partiet til Janukovitsj, Regionenes parti, ha hoppet av. Og nestkommanderende i hæren leverte tidligere dag inn sin avskjedssøknad i prosest mot forsøkene på å dra hæren inn i konflikten.

Det rakner nå på flere fronter samtidig for Janukovitsj, og avtalen, der partene bland annet avstår fra å bruke våpenmakt, fratar Janukovitsj det eneste reelle våpenet han hadde for å vinne denne dramatiske politiske bataljen.

Avtalen løser ikke problemene For avtalen mellom regjeringen og opposisjonen løser umiddelbart ingen politiske problemer. Det mest konkrete punktet i avtalen, som vil påvirke hva som vil skje i de nærmeste dagene, er at partene - også regjeringen - forplikter seg til å avstå fra bruk av vold.

Men forhandlinger om en ny grunnlov, og overgang til mer parlamenarisk styre, kan bli vanskelig i et parlament der partene ikke har noen tradisjon for å snakker sammen, og når de en sjelden gang gjør det, så er det med knyttnever.

Et framskutt presidentvalg skal holdes umiddelbart etter at grunnloven er vedtatt, seinest i september, men under alle omstendigheter før desember 2014. Presidentvalget skulle uansett etter planen avholdes i januar neste år.

Janukovitsj er ferdig Denne avtalen vil neppe skape begeistring på Maidan(Uavhengighets)-plassen. Og grunnen er åpenbar. Folket på Maidan-plassen vil ha Janukovitsj bort. Nå. De stoler ikke på mannen som er i ferd med å kjøre ladet i grøfta. De anser ham for å være en banditt.

Avtalen mellom Janukovitsj og opposisjonen har sine gode sider. En av dem er at utlandet, ved OSSE og Europarådet, står som garantist for den. Og selvsagt at grunnloven fra 2004 gjeninnføres, det vil si at det innføres større grad av parlamentsstyre.

Men det viktigste avtalen forteller oss er at Janukovitsj er så politisk svekket at han ikke lenger hadde noe annet valg enn å svelge den. Det forteller oss at mannen i realiteten allerede har tapt.

FOR SVAK: Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Foto: Scanpix
FOR SVAK: Ukrainas president Viktor Janukovitsj. Foto: Scanpix Vis mer