Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ap vil bli tøffere på innvandring

Han har Listhaugs evne til å kalle en spade for en gravemaskin

Dagbladet mener: Danskene er dårlige forbilder for Ap's nye asyl- og innvandringspolitikk.

PROVOSERER: Masud Gharahkhani er både leder av migrasjonsutvalget og ny innvandringspolitisk talsperson i Ap. Han har allerede høstet storm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PROVOSERER: Masud Gharahkhani er både leder av migrasjonsutvalget og ny innvandringspolitisk talsperson i Ap. Han har allerede høstet storm. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, har på kort tid høstet storm for både politikk og retorikk. Han åpnet friskt i Stortinget med å be Frp garantere at regjeringens asylpolitikk ikke vil bli mer liberal med Venstre på laget. De som var i Stortinget fikk med seg at flere i salen lo. De tok det som et sleivete stikk til Frp som skryter av at regjeringen har den strengeste asylpolitikken i Europa. Men etter Gharahkhanis mange utspill, ser ikke alle humoren og spør seg om Ap skal konkurrere med Frp om å være versting på asylfeltet.

Valget av Gharahkhani som talsperson og som leder av migrasjonsutvalget, peker allerede i en mer restriktiv retning som også åpner for en tøffere retorikk. Ap var nødt til å rydde opp i asyl- og innvandringspolitikken sin. Valgkampen avdekket at partiet har satt seg selv i en håpløs situasjon. På den ene side er Ap fortsatt blant de strengeste på området, fullt på høyde med regjeringen; på den annen side ønsker Ap-politikere å fremstå som mer humane og liberale, gjerne i kontrast til Sylvi Listhaug. Dermed ender man uten troverdighet blant velgere på begge sider i debatten.

Gharahkhanis jobb er å tette det troverdighetsgapet. Men han synes å forveksle ønsket om tydelighet med brutalitet. Retorikk har stor betydning på et område som i stor grad er verdidrevet. Generalisering, faktafeil og dehumanisering er med på å bevege opinionen til å støtte innstramninger. Kritikken av Listhaugs retorikk har ikke handlet om semantikk, men om menneskesyn og faktabruk. Når Gharahkhani på kort tid har vist en listhaugsk evne til å kalle en spade for en gravemaskin, møter han motstand av samme grunn. Hans beskrivelse av asylpolitikken og ikke minst flyktningsituasjonen, er misvisende og egnet til å skremme. Det innbyr ikke til tillit.

Gharahkhani sier i et intervju med Klassekampen at de danske sosialdemokratene er hans store forbilde og vedgår at danskene har vært «ekstremt strenge» i lang tid. Det lukter forbud, påbud og nye innstramninger lang vei. Ap har vært med på en liberalisering av asylpolitikken når det gjelder «oktoberbarna». Det må bli stående. Gharahkhanis krav til integrering, ikke minst når det gjelder sosial kontroll og jenters frihet, er ingen uenig i. Han burde konsentrere seg om å utforme en politikk som resulterer i enda bedre integrering, i stedet for å konkurrere med Frp i asylpopulisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!