- Han har ofret meg for bøkene

Karl Ove Knausgårds ekskone snakker ut for første gang.

GIFT MED KNAUSGÅRD: Tonje Aursland var gift med forfatter Karl Ove Knausgård og får hard medfart i flere av bøkene hans. I Radiodokumentaren på P2 snakker hun ut for første gang. Foto: Håkon Eikesdal
GIFT MED KNAUSGÅRD: Tonje Aursland var gift med forfatter Karl Ove Knausgård og får hard medfart i flere av bøkene hans. I Radiodokumentaren på P2 snakker hun ut for første gang. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Helt åpenbart har han gjort det. Han har risikert mye og har tatt et valg om at denne boka er viktigere enn å ha et godt forhold til sin famile og sin eks. Han har ofret dette og vært villig til å gjøre det, det sier Tonje Aursdal i Radiodokumentaren på P2 i dag.

Redd for å fortelle Dokumentaren handler om hvordan det har vært å ufrivillig bli en av romankarakterene i eksmannen litterære prosjekt. Aursland var tidligere gift med Knausgård og har vært en sentral karakter i «Min Kamp»-bøkene. Dette er første gang hun forteller sin versjon av saken, en versjon hun føler hun har alt å tape på å fortelle.

- I utgangspunktet burde jeg hatt alle muligheter til å ytre meg, men i denne situasjonen der jeg har blitt en romanfigur i et kunstverk, fins det ingen toleranse for det, for kunstverket i seg selv er hevet over alt. Jeg kan si at «dette var forferdelig ubehagelig, hvorfor gjør du dette, jeg husker det på en annen måte», men disse argumentene blir av offentligheten møtt med hoderysting, sier hun ifølge NRK.

Knausgård ba ekskona om å ikke lese «Min Kamp 2». I boka kunne Aursland lese ting hun ikke selv var klar over: Utroskap og besyldninger om voldtekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer