- Han har ofret meg for bøkene

Karl Ove Knausgårds ekskone snakker ut for første gang.

GIFT MED KNAUSGÅRD: Tonje Aursland var gift med forfatter Karl Ove Knausgård og får hard medfart i flere av bøkene hans. I Radiodokumentaren på P2 snakker hun ut for første gang. Foto: Håkon Eikesdal
GIFT MED KNAUSGÅRD: Tonje Aursland var gift med forfatter Karl Ove Knausgård og får hard medfart i flere av bøkene hans. I Radiodokumentaren på P2 snakker hun ut for første gang. Foto: Håkon EikesdalVis mer

||| (Dagbladet): - Helt åpenbart har han gjort det. Han har risikert mye og har tatt et valg om at denne boka er viktigere enn å ha et godt forhold til sin famile og sin eks. Han har ofret dette og vært villig til å gjøre det, det sier Tonje Aursdal i Radiodokumentaren på P2 i dag.

Redd for å fortelle Dokumentaren handler om hvordan det har vært å ufrivillig bli en av romankarakterene i eksmannen litterære prosjekt. Aursland var tidligere gift med Knausgård og har vært en sentral karakter i «Min Kamp»-bøkene. Dette er første gang hun forteller sin versjon av saken, en versjon hun føler hun har alt å tape på å fortelle.

- I utgangspunktet burde jeg hatt alle muligheter til å ytre meg, men i denne situasjonen der jeg har blitt en romanfigur i et kunstverk, fins det ingen toleranse for det, for kunstverket i seg selv er hevet over alt. Jeg kan si at «dette var forferdelig ubehagelig, hvorfor gjør du dette, jeg husker det på en annen måte», men disse argumentene blir av offentligheten møtt med hoderysting, sier hun ifølge NRK.

Knausgård ba ekskona om å ikke lese «Min Kamp 2». I boka kunne Aursland lese ting hun ikke selv var klar over: Utroskap og besyldninger om voldtekt.

Hun forteller i Radiodokumentaren at hun ikke var klar over at Knausård forelsket seg i en annen mens de to fremdeles var gift.
  Var sammen i ni år I «Min Kamp 5» skriver forfatteren om ekteskapet med Aursland. De to møttes for første gang i Studentradioen i Bergen, og var samboere og gift i ni år før de skilte lag og Knausgård flyttet til Sverige. I 2009 fikk Aursland en epost fra eksmannen der han ba om tillatelse til å bruke hennes navn i bøkene.

Les også: Knausgårds svenske kone snakker ut
Les også: Amerikanske anmeldere begeistret for Knausgård

«Jeg vil selvfølgelig svært gjerne at du leser dette på forhånd, i tilfelle det er noe du reagerer på, og har derfor lagt dette ved. Jeg skulle ikke tro at det var noe, men man kan aldri vite, det er min erfaring,» skriver forfatteren i mailen som er gjengitt på NRKs nettsider.

BODDE I BERGEN: Her i Ladegårdsgaten 68, bodde Knausgård med sin daværende kone, Tonje Aursland. Femte bok i forfatterens «Min Kamp»-serie handler om livet i Bergen på 1990-tallet.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BODDE I BERGEN: Her i Ladegårdsgaten 68, bodde Knausgård med sin daværende kone, Tonje Aursland. Femte bok i forfatterens «Min Kamp»-serie handler om livet i Bergen på 1990-tallet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dokumentaren følger Aursland fram mot utgivelsen av «Min kamp 5». Hun har selv gjort mange av opptakene og forteller om sine følelser etter å ha lest manuset til boka.

Konfronterer Knausgård — Det var vesentlig for meg at jeg ikke grep inn. Jeg hverken kunne eller ville sitte der som ekskone og styre ham, sier Aursland.

Hun svarte at dette var Knausgårds prosjekt og at hun ikke ville ha noe med det å gjøre. Aursland forteller i dokumentaren at hun opplever det som umulig å stå fram uten å bli oppfattet som bitter. Hun jobber til vanlig som journalist I Bergens Tidende og tok selv initiativ til dokumentaren.

I «Tonjes versjon» konfronterer hun eksmannen og spør om reaksjonene han har fått har hatt innvirkning på ham. Dokumentaren har som mål å gi Aursland en stemme i offentligheten uten å framstille henne som et offer.

Det er det prisvinnende NRK-journalisten Kari Hesthammer som har regi på dokumentaren.