ÅRETS VINNER: Forfatteren Torkil Damhaug vant årets Rivertonpris for boka «Ildmannen» som ble utgitt i høst. Foto: Marie L. Kleve.
ÅRETS VINNER: Forfatteren Torkil Damhaug vant årets Rivertonpris for boka «Ildmannen» som ble utgitt i høst. Foto: Marie L. Kleve.Vis mer

Han har skrevet årets beste krimroman

Torkil Damhaug vant Rivertonprisen.

(Dagbladet): Rivertonjuryen har talt: Den beste krimromanen fra året som gikk var «Ildmannen» av Torkil Damhaug.

- Dette er en veldig anerkjennelse. Det er dyktige folk i juryen, så når de plukker ut min bok blir jeg veldig stolt, sier Torkil Damhaug til Dagbladet.

Fem nominerte Rivertonprisen ble i dag utdelt til årets beste kriminallitterære arbeid. Prisen har blitt utdelt hvert år siden 1972, og går også under navnet «Den gyldne revolver» - etter pristrofeet, som er en gylden Nagantrevolver.

Damhaug var selv tilstede under prisutdelingen på Litteraturhuset i Oslo, og ga kona den største takken.

Under overrekkelsen spøkte krimforfatteren med at revolveren er valgt som trofé for at vinneren skal kunne skremme bort rasende kolleger som ikke har vunnet.

Spesiell bakgrunn - Årets vinner skiller seg helt spesielt ut. Han tar grep fra første side og har en bakgrunn som han tydelig drar nytte av i bøkene, nemlig at han er psykiater, sa juryleder Else Barrat-Due.

Torkild Damhaug er utdannet lege og psykiater, men debuterte som forfatter med «Flykt, måne» i 1996.

- Jeg bruker ikke de erfaringene bevisst når jeg skriver, men det å kunne tenke seg inn i hvordan andre mennesker har det er nyttig i en slik prosess. Det handler nok om å gå inn i romankarakterene og forklare hvorfor de handler som de gjør, sier Damhaug.

I 2009 utga han krimromanen «Døden ved vann», og i høst kom altså Riverton-vinneren «Ildmannen».

- Fortjente prisen Dagbladets krimanmelder, Torbjørn Ekelund, var ikke i tvil da nominasjonslisten ble offentliggjort.

- Av de fem nominerte synes jeg« Ildmannen» er den klart beste boka. Torkil Damhaug fyller krimformatet helt og fult, og fortjener virkelig en Rivertonpris, sier Ekelund.

- Hvorfor?

- «Idmannen» er en ganske avansert historie som er godt fortalt. Damhaug har et solid språk og er en dyktig dramaturg. Det er høy spenning i fortellingen og jeg tenker at «Ildmannen» er en kriminalroman som innfrir lesernes forventninger.

Fem forfattere ble nominert til prisen i år, under et arrangement på Krimfestivalen tidligere denne måneden:

Torkil Damhaug, «Ildmannen»
Terje Emberland og Bernt Rougthvedt, «Stormlaget»
Thomas Enger, «Fantomsmerte»
Knut Faldbakken, «Natthagen»
Jørn Lier Horst, «Vinterstengt»

Chris Tvedt vant sist I fjor var det Chris Tvedt som fikk den prestisjetunge prisen, for krimromanen «Dødens sirkel».

Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Forleggerforeningen og De norske bokklubbene. Det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.

Årets jury har bestått av Else Barratt-Due (juryleder), Magnhild Bruheim og Nils Nordberg.

Med ujevne mellomrom deles det også ut en ærespris til personer som «har gjort en særlig innsats for norsk kriminallitteratur, her hjemme eller utenlands.» Sist var i 2006, da den svenske forfatteren Maj Sjöwall fikk pris.