Han har skrevet en bok hvert år siden 1975

Arto Paasilinna fyller 70 år 20. april.

POPULÆR FINNE: Stadig flere finske forfattere har blitt introdusert for norske lesere de siste åra. Den mest kjente er utvilsomt Arto Paasilinna. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
POPULÆR FINNE: Stadig flere finske forfattere har blitt introdusert for norske lesere de siste åra. Den mest kjente er utvilsomt Arto Paasilinna. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra er stadig flere finske forfattere blitt introdusert for norske lesere, med bøker som spenner fra det eksperimentelle og tragiske til det absurd humoristiske.

Finlandssvenske epikere som Kjell Westö og Monika Fagerholm har fått en bred norsk leserkrets, det samme gjelder en feiret dikter som Sofi Oksanen, som fikk Nordisk Råds Litteraturpris i 2010.

Den forrige finnen som fikk prisen, Kari Hotakainen, har fått fire bøker oversatt til norsk, seineste fjorårets «Menneskets del». Andre navn som kan nevnes er Pirjo Hassinen, Anja Snellmann og Jukka Behm, samt veteranen Märtha Tikkanen. For ikke å glemme kriminalforfatteren Matti Rönkä, som i 2010 kom med den veldreide detektivromanen «Med mord i blikket».

Den trolig mest leste av alle de finske forfatterne som er blitt introdusert i Norge de siste åra, er likevel den merkeligste av dem, Arto Paasilinna, som fyller 70 år 20. april.

Hele ti romaner av Paasilinna er blitt utgitt på norsk i løpet av de åtte åra som har gått siden han ble introdusert i Norge med romanen «Harens år», opprinnelig skrevet i 1975, utgitt på norsk i 2004. Da var Norge det siste landet i Europa - bortsett fra Albania - som beriket sin oversettelseslitteratur med hans romaner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer