Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han har skrevet en oppsiktsvekkende god debutroman

Uvanlig spennende og innsiktsfull.

ETTERTRAKTET: Gabi Gleichmann er skribent, litteraturkritiker og forlegger, født i Ungarn, oppvokst i Sverige og bosatt i Norge fra 1998. Debutromanen «Udødelighetens elixir» var solgt til ti land allerede før utgivelse i Norge. Foto: NTB SCANPIX
ETTERTRAKTET: Gabi Gleichmann er skribent, litteraturkritiker og forlegger, født i Ungarn, oppvokst i Sverige og bosatt i Norge fra 1998. Debutromanen «Udødelighetens elixir» var solgt til ti land allerede før utgivelse i Norge. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

ANMELDELSE:Ari Spinoza ligger for døden, han har kreft og ingen familie.

Siden han er den siste i sin slekt velger han å bruke den knappe tiden han har igjen på å skrive ned Spinozaenes historie, for å redde dem «fra glemselens evighet.»  

Tusen års historie
Det er et storslått prosjekt, for Spinozaenes historie begynner allerede på 1000-tallet i Portugal. Der møter rabbinersønnen Baruch Halevi en dag en gammel mann som hevder han er Moses.

Han gir Baruch beskjed om at han skal forlate Espinosa, reise vestover og grunnlegge en menighet. Han og hans familie skal overholde de ti bud, til gjengjeld skal de ble innlemmet i den store hemmeligheten og vokte over den.  

Udødelighetens elixir
Den store hemmeligheten er oppskriften på udødelighetens elixir, en oppskrift som går fra far til førstefødte sønn gjennom tusen år av stormende Europeisk historie. Spinozaene reiser fra Portugal, til Amsterdam, Tyskland, Østerrike og Budapest, hele tiden knyttet nært opp til viktige hendelser som livleger, filosofer, matematikere og revolusjonære, men alltid i ytterkanten, dit historiebøkene ikke når.

image: Han har skrevet en oppsiktsvekkende god debutroman

Gleichmann forteller med den lærdes blikk og en poets sans for skjønnhet. Religioner og ismer får sine pass påskrevet: 
«Alle som taler i Guds navn, er simple løgnere. Vil Skaperen si oss noe, blåser han bare liv i en blomst.»
   

Forfølgelse og mistro
Spinozaene er langt fra moralsk overlegne, en del av dem er svikefulle og bedragerske, andre kloke og fulle av tro på opplysning og forbrødring. Samtidig ligger jødehatet som en skygge over familien gjennom årtusenet, de blir stadig forfulgt og mistenkeliggjort.

Gleichmann skriver like rystende om inkvisisjonene i Spania på 1200-tallet som om nazistenes skrekkregime og setter dermed disse nedrigste tendensene i mennesket i et godt perspektiv.  

Fortellertalent
I hver generasjon fødes en Spinoza med en usedvanlig stor nese, denne personen opplever alltid stor suksess, men en spektakulær død. En annen i hver generasjon fødes med et sleivhendt forhold til sannheten. Fortellerens bror hadde den store nesen. Slik trekkes hele fortellerens sannferdighet implisitt i tvil.

Men selv om jeg gjennom den 650-sider lange boken stadig blir inspirert til å sjekke opplysninger og historiske kilder, er det uansett ikke i faktaene bokens store styrke ligger. Den ligger i de  allmenngyldige historiene som forteller en god del om Europa, men enda mer om menneskenaturen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media