Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han har skrevet noen av de beste krimromaner i vår tid

Henning Mankell fikk gylden revolver.

ÆRESPRIS: Henning Mankell fikk i dag Rivertonklubbens internasjonale ærespris .Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
ÆRESPRIS: Henning Mankell fikk i dag Rivertonklubbens internasjonale ærespris .Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Hvert år deler Rivertonklubben ut den høythengende Rivertonprisen til årets beste kriminalroman. I år gikk prisen til Torkil Damhaug, for boka «Ildmannen».

Med ujevne mellomrom deles det også ut en internasjonal ærespris. Forrige gang var i 2006, da svenske Maj Sjöwall fikk prisen for sine bøker om politietterforskeren Martin Beck, som hun skrev sammen med mannen Per Wahlöö.

Fra og med i dag kan enda en svenske smykke seg med tittelen æresmedlem i Rivertonklubben.

- Realistisk politikrim
Henning Mankell ble tildelt den internasjonale æresprisen på dagens jubileumsseminar, i anledning Rivertonklubbens 40-årsfeiring.

- Han har skrevet noen av de beste kriminalromaner fra vår tid, fra første roman om Kurt Wallander i 1991, til den siste som kom i 2009. Wallander-bøkene er fantastisk god og realistisk politikrim, sier Rivertonklubbens president Hans H. Skei til Dagbladet, og peker også på at han er den skandinaviske krimforfatteren som har solgt flest bøker i utlandet.

- Men først og fremst representerer han en måte å skrive på som er akkurat det vi i Rivertonklubben ønsker å prise, nå som vi har jubileum, sier han.

I likhet med vinnerne av andre Rivertonpriser, får Henning Mankell en gylden revolver som pristrofé.

Elleve Wallander-bøker
Henning Mankell er født i 1948. Han debuterte med romanen «Bergsprängaren» i 1973, og siden utgitt både romaner, krimbøker, ungdomsbøker og artikkelsamlinger.

Han har skrevet totalt elleve bøker om politietterforskeren Kurt Wallander. Hans siste bok på norsk var romanen «Minnet om en skitten engel», som kom i fjor.

Tidligere vinnere av Rivertonklubbens internasjonale ærespris er, foruten Maj Sjöwall, Ed McBain, P.D. James og Ruth Rendell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling