Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han har vært en inspirasjon for meg

Nico Widerberg minnes Per Ung.

 VAR NABOER:  Nico Widerberg vokste opp i huset ved siden av Per Ung og forteller at hans kunstnerkollega har vært en inspirasjon i sitt arbeid. Foto: Jørn H.Moen /Dagbladet og Terje Bendiksby / Scanpix
VAR NABOER: Nico Widerberg vokste opp i huset ved siden av Per Ung og forteller at hans kunstnerkollega har vært en inspirasjon i sitt arbeid. Foto: Jørn H.Moen /Dagbladet og Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ung har i lengre tid kjempet mot kreftsykdom, men arbeidet likevel helt til det siste. Klokken 22 torsdag kveld døde han på Diakonhjemmet i Oslo etter å ha blitt innlagt der tidligere denne uken, skriver VG.

Han ble 80 år og etterlater seg kona Elena Engelsen og tre voksne barn.

- En inspirasjon Kunstneren Nico Widerberg jobbet nært med Ung i flere år, og sier til Dagbladet at det hele føles veldig rart.

- Jeg jobbet nært med ham hele livet og jeg vokste også opp i nabohuset hans på Ekely. Det føles som en tomhet, det er veldig rart. Han har vært syk lenge, men han var utrolig sterk og jobbet helt til det siste, sier Widerberg.

Han forteller at Ung har vært en stor inspirasjon for ham, spesielt på grunn av hans styrke og kvalitet.

- Det er viktig å ha en personlig kraft og et uttrykk man tror på. Jeg opplevde at han virkelig trodde på det han drev med, sier Widerberg og fortsetter:

- Jeg vokste opp med å se på de skulpturene i nabohuset. Spesielt husker jeg en krusifiks, en skulptur av han selv som hang på korset. Det gjorde veldig inntrykk på meg som barn. Det er over 40 år siden, men jeg husker det veldig godt. Det blir et slags bilde på Per for meg, sier han.

Han mener Ung har betydd masse for norsk kunstliv og at han var fantastisk til å lage portretter.

- Det er utrolig trist, men sånn er dessverre livets gang, sier han.

- Tro mot stilen Kunstner Håkon Gullvåg delte atelier med Ung på Ekely i Oslo, og beskriver hans bortgang som utrolig trist.

- Jeg kjente han ikke så godt personlig, men dette var veldig trist å høre. For selv om man ikke alltid snakket sammen når man var i ateliet, så var det alltid en aktivitet og en energi der som var felles. Det er trist å tenke på at den grønne bilen ikke skal stoppe foran ateliet lenger, sier han.

Han berømmer Ung for at han alltid var veldig tro mot sin stil og kunstneriske identitet.

- Det står virkelig respekt av at han var så tro mot sin kunstneriske identitet og holdt en stø kurs hele livet. Han viket ikke for trender, og var tro mot sitt uttrykk, sier Gullvåg.

Kunstnerkollega Kari Rolfsen trekker fram at Per Ung var et forbilde med tanke på at han arbeidet helt til det siste.

- Han er virkelig et forbilde når det gjelder å holde koken hele livet, sier hun.

I tillegg sier Rolfsen at han var han en glimrende modellør og lagde flere gode portretter.

- Jeg tror aldri jeg har sett noen lage så fine hender og føtter, sier hun.

Hun møtte Ung for siste gang den 13. mars i år og tegnet da et portrett av ham, som hun la ut på sin Twitter-side i dag.

Kjente skulpturer Per Ung ble født 5. juni 1933. Han var elev ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo i 1951 og ved Statens kunstakademi og Martins school of art i London fra 1952 til 1955.

Han debuterte som kunstner på Høstutstillingen i 1955 og har siden den gang laget en rekke kjente skulpturer.

Blant de mest kjente skulpturene er Wenche Foss utenfor Nationaltheatret, portrettstatuer av Märtha Louise og Haakon Magnus på Skaugum, Sonja Henie ved Frogner stadion, Fridtjof Nansen i Oslo og Vardø og Gunnar Sønsteby utenfor Indekshuset i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!