Han har vært sensurert og anmeldt for å spre porno

Sorokin er ikke for pyser.

OMSTRIDT: Vladimir Sorokin er en av de mest kontroversielle i den nye generasjonen russiske forfattere. Nå kommer hans bok nummer to på norsk. Foto: SCANPIX/ EPA/Jorge Nunez
OMSTRIDT: Vladimir Sorokin er en av de mest kontroversielle i den nye generasjonen russiske forfattere. Nå kommer hans bok nummer to på norsk. Foto: SCANPIX/ EPA/Jorge Nunez Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Man må skrive slik at det ryker av papiret», sier russisk litteraturs enfant terrible Vladimir Sorokin. Og det ryker av «En opritsjniks dag», som er en satire over Putins Russland.  

Vi er i Moskva 2027. Det er bygget en mur mot vesten, der kun gasslendinger sluses gjennom. Russland er alliert med Kina, riktignok med en del problemer.

Gnidd i søla En despot har kommet til makten, kalt Herskeren. Under seg har han det hemmelige Kanselleri og Den indre krets, ledet av Lillefar med sine opritsjniker eller utrenskere. Vi følger, som tittelen sier, dagen til en av disse. Han våkner på godset sitt, omgitt av ydmyke tjenere og en hundset elskerinne. Godset har vært hans i eie i syv måneder.

Den forrige eieren «fikk som seg hør og bør først trynet gnidd inn i søla, deretter munnen stappet full med pengesedler og sydd igjen, før vi kjørte et stearinlys opp i ræva på ham og hengte ham i porten utenfor herregården.»

Vladimir Sorokin er en kontroversiell forfatter. Han debuterte i 1985 med «Køen» (Flamme 2009). Den består kun av løse replikker hentet fra en kø i gamle Sovjet. Boka ble utgitt i Paris, og først i 1992 ble Sorokins bøker tillatt utgitt i Russland. I «En opritsjniks dag» (2006) har Sorokin hentet det verste fra tsarveldet, revolusjonstiden, Stalins utrenskinger, Hitlers skrekkvelde og endelig Putins Russland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer