KOMMENDE KRIMKONGE?: Jan-Erik Fjell hadde kun skrevet skolestil da han bestemte seg for å prøve seg som forfatter. Nå høster han strålende kritikker for boka «Tysteren». Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
KOMMENDE KRIMKONGE?: Jan-Erik Fjell hadde kun skrevet skolestil da han bestemte seg for å prøve seg som forfatter. Nå høster han strålende kritikker for boka «Tysteren». Foto: Torbjørn Berg/DagbladetVis mer

Han hylles som en ny Jo Nesbø

Hvem i all verden er Jan-Erik Fjell?

||| (Dagbladet): - Jeg var jo ikke sikker på om noen ville ha boka engang.

Jan-Erik Fjell (28) ser litt brydd ut der han sitter. Hans debut som krimforfatter har ikke gått upåaktet hen og boka «Tysteren» er allerede solgt i 4000 eksemplarer, uvanlig mye for en debutant. Fredriksstad Blad var først ute med anmeldelsen, og trillet en firer.

«Flytt deg, Jo Nesbø» - Jeg tenkte bare fy faen. En firer i lokalavisa liksom. Det lovet jo ikke bra, sier Fjell.

Det var før anmeldelsen i Stavanger Aftenblad med tittelen «Flytt deg, Jo Nesbø». Dagens Næringsliv ba innstendig om en oppfølger, og Dagbladets Kurt Hanssen konstaterte at han ikke visste noe om forfatteren: «Det jeg vet er at han kan skrive krim.»

Gullgutt Så hvem er denne Jan-Erik Fjell? Krimdebutanten som får forlegger Arve Juritzen til å gni seg i hendene.

- Jeg hadde egentlig tenkt å bli lærer, og var 23 år gammel første gang jeg prøvde å skrive noe annet enn en skolestil. Jeg har egentlig lest pinlig lite bøker, men jeg prøver å skjerpe meg nå, sier Fjell.

28 år gammel har han rukket å utgi romanen «Pus», ei bok han beskriver som en slags prøve. For det var krim han egentlig ville bryne seg på.

I «Tysteren» knytter han historier fra New Yorks mafiaverden sammen med en drapsetterforskning i hjembyen Fredrikstad. Den rappkjeftene og spillegale Kripos-etterforskeren Anton Brekke, jakter drapsmannen til rikingen Wilhelm Martiniussen.

- Jeg ville skrive om en vaskeekte gangster i Fredrikstad, og fant ut at boka måtte handle om noe jeg vet litt om. Fra jeg var 12 år gammel slukte jeg alt av mafiafilmer og bøker, så mye av inspirasjonen er hentet fra det, sier Fjell.

Med utdannelse innen IT, kontor og administrasjon, satser han nå på en tilværelse som forfatter på heltid.

Skriver oppfølger En medfødt ryggmargsskade har plassert ham i rullestol, men han virker ikke bitter av den grunn.

- Hvem vet. Hvis jeg hadde kunnet gå så hadde jeg kanskje ikke blitt forfatter, sier han.

Forlagssjef Juritzen har bedt ham om å skrive en oppfølger, Jan-Erik Fjell innrømmer at det blir en prøvelse.

- Det er jo ikke lett å skrive en krimroman. Halvveis i «Tysteren» sverget jeg på at jeg aldri skulle skrive om Anton Brekke igjen. Jeg brukte 7 måneder på den første boka og fikk høre at det var ganske lite. Håper ikke at de forventer like rask levering denne gangen, ler Fjell.

Nå skal det skal det sies at han allerede er godt i gang med manuset. Førsteutkastet planlegger han å levere om noen måneder.

- Er målet å bli en ny Jo Nesbø?

- Bare det å bli nevnt i samme setning som ham er jo en ære, og det hadde vært morsomt å få opp produktiviteten. Da jeg leste «Panserhjerte» tenkte jeg bare: «at jeg gidder å skrive noe selv».