Han Ivan og «Han Arthur»

Ivan Kristoffersens bok om Arthur Arntzen fikk siste høst stor oppmerksomhet og glimrende anmeldelser, så for så vidt burde alle vi venner av han Arthur være fornøyde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men når nå mørketida har sluppet taket, er det kanskje grunn til å koste på seg en liten ettertanke: Hva er det egentlig som står i denne boka?

Boka er først og fremst et begeistret portrett, preget av stor beundring for Arthur Arntzen som journalist, som kunstner og som menneske. Forfatteren viser prisverdig vilje til å bryte med tradisjonell biografisk framstilling: Her er ingen oppramsing av biografiske fakta, snarere er dette en fritt fortalt og ganske springende vandring i Arthur Arntzens liv og blant hans historier og replikker.

Også rent språklig har forfatteren forlatt den slagne landevei og gitt seg hen til kåseriets mangslungne og uryddige stier, for han vil ikke bare portrettere, han vil også underholde, Dette er en ambisjon man kan forstå: Det er ingen grunn til å skrive ei traurig bok om en så morsom mann.

Og forfatter Ivan går tungt til verks: Over stokk og stein underholdes leseren ed overdrivelser og spissformuleringer. Forfatteren legger seg liksom i stabilt superlativt sideleie, og til tider går det riktig bra.

Til andre tider går det desto verre: Velnok kan en kåsør tillate seg å være både sleivete og upresis, men her blir stilen iblant så sleivete og så upresis at an uvilkårlig retter seg opp i stolen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer